Helsesøster Edith Rishaug Hanssen ønsker alle velkommen til markering av jubileet med kaffe og kaker.

Ikke før 1952 i Herøy I følge museumsbestyrer Børge Evensen skal det ikke ha vært helsestasjon i Herøy i alle fall før 1952.

I en beskrivelse fra 1952 heter det at "det ikke er helsestasjon i Herøy". Men - som Herøyfjerdingens magasinutgave skrev oktober 2010 var det ofte helselagene som tok seg av dette arbeidet.

Helselag Oktober 2010 hadde vi en artikkel fra Husvær Helselag som i fjor var 90 år.

Når den første stasjonen kom i Herøy har vi ikke klart å finne ut av.

Den første helsestasjonen i Norge ble startet opp på Tøyen i Oslo i mai 1911.

Barnepleiestasjoner På nettstedet Wikipedia leser vi at den første barnepleiestasjonen (eller kontrollstasjon for brystbarn) i Norge opprettet i Tøyen menighetshus.

Menighetene i Oslo drev og finansierte i tyve- og tredveårene en rekke barnepleiestasjoner.

Spedbarnsklinikker Den andre forløperen til den moderne helsestasjonen, var spedbarnsklinikker, etablert av Norske Kvinners Sanitetsforening. De var rettet mot kvinner som ikke gav bryst.

Her fikk mødrene kjøpt billig, ferdig tillaget melkeblanding. Snart ble melkekjøkkene nedlagt og ble kontrollstasjoner for brystbarn fra fødehjemmene.

Det ble etterhvert gitt økt offentlig støtte til helsestasjonene, men de fleste ble fortsatt drevet av frivillige organisasjoner.

Kommunalt ansvar fra 1972 I begynnelsen av 1950-årene var det omlag 500 helsestasjoner i Norge.

Lov om Helsestasjoner ble vedtatt i 1972. Loven gjorde helsestasjonene til et kommunalt ansvar.

Sanitetsforening Norske Kvinners Sanitetsforening eide og drev på dette tidspunktet 615 helsestasjoner - over halvparten av om lag 1200 helsestasjoner i hele landet. Foreningen gav vederlagsfritt alle stasjonene til kommunene.

Nå drives helsestasjonene av kommunen, ofte som en del av kommunens helseavdeling.