- Vi får mindre penger i 2012 enn vi år. Budsjettforslaget innebærer en justering av kursen framover.

Trenger mer tid Arbeiderpartiet har ikke hatt tid nok fram til i dag.

Vi vil derfor bruke tiden fram til kommunestyremøtet 20. desember til å snekre et endelig budsjett, sa ordfører Arnt Frode Jensen i dag.

Han la til at det er et problem at kommunen ikke får godtgjort for den økte befolkningsveksten før om et par år.

Mye uspiselig Vegar Dalen (Frp) mente det var mye uspiselig i budsjettforslaget, spesielt likte han ikke at eiendomsskatt fortsatt ligger inne.

- Retorikken og ordbruken til rådmannen i budsjettet er alvorlig, og det bør vi ta til etterretning, sa han og var enig med ordføreren om å sende rådmannens forslag til budsjett til kommunestyret slik det foreligger i dag.

ENDRINGER: Og det politikerne hadde i bakhodet er alle de endringsforslagene fra rådmannen som i kortform kan oppsummeres slik:

Helgeland museum Konsekvensen av at kommunen sier opp kontrakten med Helgeland Museum er at stillingen som konservator med stor sannsynlighet forsvinner fra kommunen, for å bruke rådmannens egne ord.

Det betyr i praksis at dersom museet skal være åpent må ansvaret for dette tilbakeføres til historielaget i kommunen.

I 2004 inngikk Herøy kommune en samarbeidsavtale med Helgeland museum om opprettelse av en konservatorstilling som er lokalisert til Herøy. 

Viktig funksjon Denne stillingen ivaretar viktige funksjoner i registrering og ivaretakelse av kulturminner i kommunen. 

I tillegg har stillingen en viktig funksjon i formidlingsarbeidet i forhold til kulturminner og kulturvernarbeid. 

Denne typen kulturvernarbeid er en ikke-lovpålagt oppgave. Dette tiltaket innebærer at samarbeidsavtalen med Helgeland museum sies opp med virkning fra 1. januar 2013. 

Kutt til lag og foreninger Rådmannen foreslår at det ikke skal deles ut en eneste krone i støtte til lag og foreninger i 2012. I år ble det delt ut 95.000 kroner.

Herøy kommune deler hvert år ut støtte til lag og foreninger i kommunen. 

Dette gir frivillighetsarbeidet i kommunen en forutsigbarhet i forhold til økonomi.  Denne støtten er ikke en lovpålagt oppgave. 

I vurderingen av hvilke tiltak som skal foreslås redusert eller kuttet, har rådmannen brukt som prinsipp av ikke-lovpålagte oppgaver skal fjernes før man reduserer kvaliteten på lovpålagte tjenester. 

Brukerstyrt ungdomsklubb Rådmannen foreslår å ta stillingen som miljøarbeider rettet mot ungdom helt bort.

I stedet foreslår han å sette av 70.000 kroner i driftsmidler til en brukerstyrt ungdomsklubb som skal drives på frivillig basis av ungdom og foreldre. Dette tiltaket forutsettes iverksatt fra 1. januar 2012.

Driften av en kommunal ungdomsklubb er en ikke-lovpålagt oppgave. 

Mindre Herøyfjerdingen Endringen for informasjonsmedarbeideren – Herøyfjerdingen - skal tre i kraft fra 1. januar 2013 og innebærer blant annet at informasjonsmedarbeideren kun skal bruke halve tiden til informasjon (kommunens nettside, Herøyfjerdingens nettside og papirutgaven 12 ganger i året).

Andre oppgaver Den andre delen av stillingen skal informasjonsmedarbeideren utføre arbeidsoppgaver innen skole og voksenopplæring. I tillegg til å selge tjenester gjennom Herøyfjerdingen.

Konsekvensen blir blant annet betydelig mindre informasjon på Herøyfjerdingens nettside.

Kutt nye bøker i biblioteket Rådmannen foreslår å redusere posten for innkjøp av nye bøker til biblioteket med rundt 30 prosent. 

Dette vil få direkte konsekvenser for driften av biblioteket, da dette vil påvirke besøksmønsteret.  En av hovedhensiktene med et bibliotek er å kunne være aktuell og gi befolkingen tilgang på dagsaktuell litteratur, film og musikk. 

Dette tiltaket vil begrense bibliotekets evne til dette, for å sitere rådmannen.

Her kan du selv se budsjett og økonomiplan (under): Budsjettdokument