Wenche Skarheim fra JBS Eiendom NOR eller Mottaksdrift NOR som driftsselskapet heter informerte om sine erfaringer etter å ha arbeidet med flyktninger og asylsøkere i 16 år. Hun fungerer nå som mottaksleder på mottaket på Vensmoen i Saltdal kommune som ble opprettet 15. oktober 2015. Tidligere har hun blant annet jobbet på integreringsenheten i Fauske og med mottaksdrift i Bodø.

Informasjon viktig
Mottaket skal ta i mot enslige mindreårige i alderen 15 til 18 år og Skarheim fortalte at de fleste av som kommer til mottakene er gutter fra Afghanistan. I tillegg kommer det også en del fra Syria og Eritrea.

Mottaket skal ha en egen informasjonsansvarlig som har ansvar for alt av informasjon både innad og utad.

- I starten skal ungdommene gjennom et stort informasjonsprogram der de skal lære om det norske samfunnet, lover og regler og hvilke verdier vi står for. Denne informasjonen blir gjentatt gang på gang slik at de skal få det med seg. De skal også lære seg hvordan det er å være i ungdom i Norge, da dette er nokså forskjellig fra det å være ungdom i andre land.

- Ungdommene ønsker denne informasjonen og mange er redd for å gjøre feil på grunn av at de ikke vet hvordan systemet fungerer hos oss. De er opptatt av å lære hvordan det skal gjøres på den norske måten.

- Et eksempel er at mens det for disse ungdommene er naturlig å håndhilse på hverandre når de møtes er det for norske ungdommer mer vanlig å gi hverandre en klem, noe som kan ha en helt annen betydning for dem, sa Skarheim.

Sjølhushold
Mottaket skal ha en egen økonomiansvarlig som har ansvaret for alt som har med penger å gjøre.

- Alle som bor i mottaket har sjølhushold, noe som innebærer at de får penger til mat som de lager selv under veiledning av miljøpersonalet. De får i underkant av 3000 kroner per måned som de skal klare seg på. Dette skal dekke alt av mat, medisiner, klær, aktiviteter og alt annet som de trenger i det daglige. Nå er det også kommet signaler om at dette beløpet blir redusert, sa Skarheim.

Dette gir et snitt på i underkant av 100 kroner hver dag og en kan kanskje spørre seg om norske ungdommer ville klart seg med så lite penger.

Bemannet hele døgnet
Mottaket skal være bemannet hele døgnet med to ansatte til en hver tid. Det skal være en egen mottaksleder og i tillegg til økonomiansvarlig og informasjonsansvarlig skal det ansettes miljøarbeidere og egen barnefaglig ansvarlig med høyskoleutdanning.

- De som kommer til mottaket er asylsøkere som ikke har fått avgjort sin søknad om opphold. Ungdommene kommer fra transittmottak som ligger rundt Oslo. Der har de fått gjort alt av helseundersøkelser, blitt screenet (sjekket ut) og tatt alt av vaksiner før de blir sendt til Herøy, opplyste Skarheim.

Venter på svar
Ungdommene skal være på mottaket til de får avgjort sin asylsøknad. Dersom de får oppholdstillatelse skal de bosettes i en kommune eller sendes ut etter å ha fått avslag. Når noen reiser ut kommer det nye inn slik at mottaket hele tiden fylles opp med nye ungdommer. Uttransport av de som får avslag

- Meningen er at de ikke skal være på mottaket lenger enn tre måneder, men slik situasjonen er nå kan denne tiden fort bli lenger. Dersom de blir 18 år mens de er i mottaket skal de vanligvis flyttes over i et mottak for voksne, sa Wenche Skarheim.

Vant til å bo trangt
Ungdommene skal bo to og to på hvert rom, noe som for oss kan føles uvant, men i følge Skarheim var ikke dette noe problem for ungdommene.

- De er vant til å bo trangt og foretrekker også å bo flere i lag på hvert rom. Det skal være nøkternt, men forsvarlige boforhold, sa Skarheim.

Må leie samlingsrom
Etter innledningen ble det åpnet for spørsmål fra forsamlingen. Erlend Sjåvik stilte spørsmål om det ikke var behov for et samlingsrom der alle kunne møtes. Etter det han kjente til var ikke dette på plass ved mottaket.

Til dette ble det svart at behovet helt klart var til stede og daglig leder i JBS Eiendom sa at dette ikke var på plass i boligkomplekset i dag og at de var på utkikk etter å få leid et slikt rom i nærheten.

Arnt Erling Paulsen ville vite om det var andre utfordringer for kommunen i forhold til mottaket. Skarheim svarte at det selvsagt ville bli en del utfordringer, men at de etter å ha hatt møte med kommuneadministrasjonen følte at dette ville bli ivaretatt på en god måte

Dette klarer vi
Driftsenhetsleder og lensmann Oddbjørn Lorvik som er bosatt på Herøy deltok på møtet og informerte om hvordan politiet ser på opprettelsen av mottaket.

- Kan ikke lenger våre døtre gå trygt på veiene og kan vi risikere oppleve tilstander som i Køln? Neppe, sa Lorvik humoristisk til latter fra salen.

Han viste til at politiet har lang erfaring med mottak i distriktet og at asylsøkerne nesten ikke er representert på kriminalstatistikkene. Han forsikret at politiet ville være tilstede og ha ukentlige møter kontaktmøter med mottaket.

- Jeg er sikker på at med den rausheten herøyfjerdingene har så vil dette gå bra. Det er viktig å behandle folk skikkelig og være åpne, sa Lorvik.

De beste mottakene beholdes
Det er UDI som har ansvaret for å følge opp mottakene som opprettes og driftsleder på mottaket i Fauske, Stanislaw, oppfordret derfor lokalsamfunnet til å støtte opp om driften.

- Det er de beste mottakene som blir beholdt og dersom lokalsamfunnet bidrar til at mottaket fungerer godt vil dette sikre driften og arbeidsplassene, sa Stanislaw.

Oppstart 1. februar
Etter det Herøyfjerdingen kjenner til er det mange som stiller spørsmål ved om mottaket kan åpne allerede i februar. Til dette svarer daglig Tor Gunnar Gusjås at planen er å åpne allerede 1. februar. Renoveringen er i full gang og hele bygget blir renovert.

- Det jobbes med to leiligheter om gangen og vi har en plan for å få renovert hele bygget. Bygget har en kapasitet til 56 beboere så det er nok plass. Noen leiligheter gjøres om til kontor og personalrom og vi arbeider for å kunne åpne mottaket 1. februar. Alle asylsøkerne kommer ikke med en gang så dette vil nok gå greit.

- Når det gjelder ansettelsesprosessen så er denne i full gang. Den første som blir ansatt er mottakslederen. Dersom vi ikke får alt på plass med en gang kan vi også hente folk fra de andre mottakene i en overgangsfase. Vi vil imidlertid ikke på noen måte gamble med kvaliteten i mottaket. Det er den som er viktigst og blir det problemer vil vi be om mer tid fra UDI. Jeg oppfordrer også enda flere til å søke jobb hos oss, sier Gusjås.

Trykk her for å se oversikt over stillinger som er lyst ut.

Trykk her for å komme til JBS Eiendom NOR sin hjemmeside.