Mammografiprogrammet har sendt ut følgende pressemelding:

Alle kvinner i Herøy kommune født 1947-1966 inviteres til mammografiundersøkelse i perioden 22.februar til 14.april. I alt 220 kvinner vil få invitasjon til å undersøke brystene på mammografibussen ved Rema 1000, Nesset i Sandnessjøen.

Hvem:     Kvinner i Herøy født 1947 - 1966
Når:         22.februar - 14.april 2016
Hvor:       Ved Rema 1000, Nesset

Dersom det er behov for tilleggsundersøkelser, vil kvinnene bli innkalt til Brystdiagnostisk senter på Nordlandssykehuset.

Brystkreft
Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge, og utgjør i dag om lag 22 prosent av alle krefttilfeller hos kvinner. I 2013 fikk 3220 kvinner diagnosen. Mammografiprogrammet oppdager om lag 1000 tilfeller pr. år, de fleste i et tidlig stadium.

Mammografiprogrammet
Mammografiprogrammet er det offentlige tilbudet til kvinner i alderen 50 - 69 år om mammografi annet hvert år. Tilbudet gis i tråd med internasjonale anbefalinger. Regelmessig mammografi er i dag den viktigste metoden for å oppdage svulster i et tidlig stadium. Tidlig oppdagelse gir ofte bedre overlevelse, og øker sjansene til mer skånsom behandling.

I mammografiprogrammet kvalitetssikres tilbudet ved at alle bilder tydes av to røntgenleger. Dersom brystkreft oppdages, er rutinemessig oppfølging sikret ved det brystdiagnostiske senteret.

Programmet er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Kreftregisteret, Statens strålevern, Nasjonalt folkehelseinstitutt og helseforetakene. Målsettingen for programmet er å redusere dødeligheten av brystkreft blant kvinnene som inviteres. Oppmøtet i Mammografiprogrammet er om lag 75 prosent på landsbasis. I forrige rundt møtte 84 prosent av kvinnene fra Herøy kommune.

For mer informasjon:
Leder Mammografiprogrammet Solveig Hofvind
tlf. 22 45 13 00, mammografi@kreftregisteret.no

www.kreftregisteret.no