Helgeland museum, avdeling Herøy, fortsetter med månedskonkurransen i Herøyfjerdingen. Hver måned leter vi opp diverse rariteter som dere skal finne navnet på.

Det er litt snodig å tenke på at bruken av dette fatet var uttrykk for dannelse og god folkeskikk. Hvis noen i dag skulle finne på å bruke en slik skål til sitt opprinnelige formål, ville de neppe være selskapets favoritter.

Bare to riktige svar i februar
Harpe fra Nesna.jpgDet ser ut til at februaroppgaven ble en har nøtt for mange av konkurransens faste deltakere.

Det kom bare to riktige svar denne gangen. Roald Køllersen fra Sør-Herøy ble trukket som vinner og han svarte slikt: ”Trur det e ei rævharpe som man satt på når de rodde langt”.

Denne harpen er altså ikke noe instrument, men en sitteplate som ble plassert på båttoften for å sikre en luftig og mere bekvemt sittestilling for roerne. Hovedfunksjonen var nok å holde rokarene tørre i baken under lengre økter.

Ettersom at vi tilbringer mer og mer tid på stussen, kan man stusse over at møbelprodusenter ikke ser potensialet i denne gamle nyttegjenstanden.

Vet du svaret på oppgaven for mars kan du sende svaret på epost til heroy@helgelandmuseum.no eller på SMS til 977 333 70.