Helgeland museum, avdeling Herøy har laget en ny oppgave til våre lesere for februar.

Remediet består av en ca 50 cm lang bordfjøl med to forhøyninger spikret i hver av kantene. Oppfinneren har saget ut tagger i endene og flettet hamptråd rundt det hele. Hampstrenger gir ingen lyd, så det er ikke noe instrument og heller ikke et tørkestativ.

Denne ”bekvemmelighetskonstruksjon” var brukt i gamle dager av menn som ikke var redd for å vise sine svake sider, men dagens livsstil gjør at denne oppfinnelsen kanskje fortjener sin rennesanse.

Spinnehjul
I januaroppgaven hadde vi laget såpass mange hint at det var lett å finne ut at det ”smultringlignende snurrepiperiet av bein” egentlig var en spinnehjul, et lodd som brukes sammen med en håndtein i forbindelse med spinning av garn.

En håndtein (en håndholdt tein) er det eldste redskapet for å spinne eller tvinne en tråd. Teinen ble også kalt håndsnelle, håndrokk og spindel. Det består av en kort trepinne, en tein, utstyrt med et lodd i form av et spinnehjul eller svinghjul. Håndteinen henger i fibertrådene og settes i rotasjon med fingrene slik at fibrene tvinnes til garn. Hvis du ønsker å vite mer om spinning, kan det være lurt å se på spinnvilt.no.

Spinnehjul.jpgI kvinnegraver i Norge er det funnet en rekke spinnehjul av bein, bronse, glass, rav og ulike bergarter.

Her er et utvalg fra kulturhistorisk museum i Oslo.

Rigmor B. Røberg fra Herøy ble trukket som vinner av en t-skjorte.