Utformingen kunne ellers være ganske forskjellig, men bruksområdet var snevert. Verktøyet ble brukt helt på tampen av en omfattende prosess - nærmest for å forsegle arbeidet som møysommelig hadde vært lagt ned av mange andre.

For å forvirre Herøyfjerdingens lesere litt kan vi tilføye at redskapet under bruk skapte en del ulyder som ga verktøyet en alternativ og noe nedlatende benevnelse.

Elbjørg Larsen vant julioppgaven
Elbjørg Larsen fra Herøy svarte riktig på julioppgaven og vant ei t-skjorte.

Svamphus.jpgJulioppgaven var et luktevannshus, også kalt svamphus eller ”hodevannsegg”. Luktehus ble populære på 1700-tallet. Gullsmeder i Bergen og Trondheim laget store mengder av disse, og mange havnet her på Helgelandskysten, før de til slutt gikk av moten på slutten av 1800-tallet.

De ble hovedsakelig brukt av kvinner. Inni luktevannshuset lå det en liten svamp dynket i en velluktende, eller i alle fall sterkt luktende væske. Dette ”hodevannet” kunne være parfyme, eddik med oppløste aromatiske stoffer, eller salmiakk, om det var en mer brutalt ”oppkvikkende” effekt en var ute etter.

Folk skal visstnok også ha benyttet luktevann til å holde seg våken under langdryge gudstjenester.

Det avbildede ”egget” ble i sin tid gitt til bygdesamlinga av Astrid Johnsen, datter av Serine og Baste Bastesen i Skibbåtsvær.

 

Delta i konkurransen
Helgeland museum, avdeling Herøy forsetter med oppgaveserien i ”Herøyfjerdingen”.

Hver måned vil lesere få en oppgave, i hovedsak bilde av diverse rariteter og snurrepiperier fra bygdesamlingen, eller steder fra Herøy.

Konkurransen er åpen for hvem som helst og du trenger ikke bo i Herøy eller ha noen tilknytning til kommunen for å delta.

Vet du svaret på oppgaven, kan du sende dette, sammen med navnet ditt og adressen, til heroy@helgelandmuseum.no, eller på sms til nummer 911 26 506 innen slutten av hver måned.