De nye retningslinjene består av 12 punkter, hvor det blant annet slås fast at skoleturer skjer i skolens regi, dersom det vært tvil om det.

Det syns leder i Foreldrerådets Arbeidsutvalg, Tom Wennemo, er bra.

Sponsing blir synlig - Ja, det er veldig bra og sikrer at turen blir gjennomført på en ordentlig måte der elevene blir ivaretatt og foreldre og sponsorer bidrar med loddsalg, flaskeinnsamling og andre aksjoner.

Sponsingen blir mer synlig, sier Wennemo og sikter i den forbindelse til punkt 8 i retningslinjene:

Skolen har ansvaret for at det føres et forsvarlig regnskap for skoleturen. I praksis kan dette gjennomføres ved at skolen fører regnskapet som et delregnskap i skolens regnskap.

Ikke egenandeler Det punkt 6 slås også fast at det ikke er anledning til å kreve egenandeler fra elevene på skoleturer:

"Skolen skal i samarbeid med foreldrene se til at det finnes tilstrekkelig finansiering for å kunne gjennomføre turen uten økonomisk risiko. Jamfør Opplæringsloven § 2-15 er det ikke anledning til å kreve egenandeler til skoleturen."


Stor klasse Årets 10. klasse skal, som de foregående avgangsklassene, ut på tur med "De Hvite Busser" i slutten av mai. Dette er et opplegg hvor elevene får oppleve krigens redsler ved besøk i blant annet konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen.

10. klasse består av hele 28 elever og det skal selvsagt mye penger til for å sende så mange av sted. Uten egenandeler blir klassen avhengig av støtte fra lokalsamfunnet.

Trenger mange voksne med - I tillegg til at klassen er stor er det også en klasse med mye ressurser knyttet til seg. Det krever at det også må være et visst antall voksne med - mer enn tidligere, sier Tom Wennemo, som også er klassens foreldrekontakt.

Han benytter derfor anledning til å takke alle som så langt har bidratt med å skaffe midler til turen - sponsorer, folk som har kjøpt lodder og alle som har hjulpet til med flaskinnsamling.

Glade for støtten - Vi er svært glade for støtten, for i år trenger vi det virkelig, avslutter Wennemo og legger til at ny flakseinnsamling er planlagt onsdag 27. april.

Vi kommer tilbake med mer informasjon om den kommende flaskeinnsamlingen senere.

Slik ser de nye retningslinjene ut: 1. Skoleturen skal være en del av undervisningsopplegget for 10. årstrinn, og den er underlagt skolens ansvar faglig, sikkerhetsmessig og økonomisk.
2. Rektor skal tas med på råd under planleggingen av skoleturen og han har det endelige ansvaret for å godkjenne opplegget.

3. Skolen skal gi elever som ikke deltar et fullgodt undervisningsopplegg i tidsrommet skoleturen varer.

4. Skoleturen bør ikke ha varighet over fem skoledager, og den skal legges opp slik at den ikke ekskluderer elever fra å delta.

5. Skoleturen skal plasseres slik at den ikke kommer i konflikt med forberedelse og gjennomføring av eksamen.

6. Skolen skal i samarbeid med foreldrene se til at det finnes tilstrekkelig finansiering for å kunne gjennomføre turen uten økonomisk risiko. Jamfør Opplæringsloven § 2-15 er det ikke anledning til å kreve egenandeler til skoleturen.

7. Innsamlede midler til skoleturen skal i sin helhet gå til å dekke reise og opphold. Et eventuelt overskudd skal avsettes til fond for finansiering av senere skoleturer. Skolen har ansvar for at de innsamlede pengene blir brukt på en etisk forsvarlig måte.

8. Skolen har ansvaret for at det føres et forsvarlig regnskap for skoleturen. I praksis kan dette gjennomføres ved at skolen fører regnskapet som et delregnskap i skolens regnskap.

9. Skolen skal i samarbeid med foreldrene se til at det er tilstrekkelig med voksne med på turen. Det skal som minimum være tre voksne reiseledere med på turen, inkludert kontaktlærer eller annen lærer som kjenner klassen. Begge kjønn skal være representert.

10. Under turen skal det føres tilsyn med elevene. Sikkerhetsregler for den enkelte aktivitet må gjennomgås og avtales på forhånd og følges opp. Hovedansvarlig leder må straks gi skolen melding dersom det oppstår uhell eller skade.

11. Alle deltakere skal være forsikret.

12. Forskrift om ordensreglement for grunnskolen i Herøy og utfyllende ordensregler for Herøy skole gjelder også på skoleturen.