- Bestanden av rådyr i Herøy er for stor.

Ingen tvil om det, sier sekretær for viltnemnda Karsten Vang når han inspiserer kirkegårdene sammen med kirkeverge Bård Grønbech.

Underskriftsaksjon Herøyfjerdingen har tidligere skrevet om problemet med at rådyr forsyner seg av både kranser og blomster på kirkegården like etter begravelser.

Det er flere ganger observert rådyr med sløyfer fra bårebukettene hengende etter seg.

Dette skrev vi etter at Tommy Eide startet en underskriftaksjon for å få noe gjort.

Han har stadig folk innom som påpeker rådyrenes herjinger.

(Se "Relaterte nyheter")

For lavt gjerde Torsdag befarte Karsten Vang og Bård Grønbech kirkegårdene og det er spesielt Herøy nordre gravlund dette gjelder (nærmest slippen).

- Her er gjerdet mange steder bare 80 centimeter høyt og det er enkelt for rådyrene å spasere over dette, sier Vang.

Han skal saksbehandle det som vil ende opp som en sak på formannskapets bord.

Grunneierlag, politi og ordfører - Jeg har kontaktet grunneierlaget og henstilt om at det blir jaktet mer her på Sør-Herøy.

Videre har jeg kontaktet politiet og bedt om tillatelse til å bruke viltloven i jakten på skadedyr, sier Karsten Vang.

Han har også hatt møte med ordfører Arnt Frode Jensen om saken.

Vang mener det også kan bli snakk om å sette opp høyere gjerde, i form av to tråder med strøm over det eksisterende gjerdet. Dette skal bli akseptabelt rent estetisk.

Menighetsrådet velger jakt Både Vang og kirkeverge Bård Grønbech mener at det her må bli snakk om et både og – ekstra jakt og høyere gjerde.

I dag fredag behandlet menighetsrådet saken og de ønsker ikke at det skal settes opp et høyere elektrisk gjerde.

- Vi vil se at resultatet av en ekstra jakt før vi vurderer høyere elektrisk gjerde igjen, sier leder i menighetsrådet Oddrunn S. Dahlheim til Herøyfjerdingen.

Opprører I et brev til Herøy viltnemnd skriver kirkeverge Bård Grønbech at det som opprører de pårørende og publikum er at nye graver ikke får stå i fred.

”En ny grav blir rett etter begravelsen pyntet med blomster og buketter, som er gitt av de nærmeste pårørende til begravelsen.

Derfor er det nye graver som er særlig utsatt. Det blir ekstra sårt at gravstedet ikke får stå i fred for rådyrene.

Ikke verdig For å bøte på dette er det mange pårørende som velger å dekke til grava og blomstene med plast, slik at rådyrene ikke skal slippe til.

Alle kan vel være enige i at dette verken er verdig eller noe pent”, skriver kirkeverge Bård Grønbech i brevet. -------------------------------------------------------- - Helt fantastisk!

Blomsterhandler Tommy Eide - som satte igang underskriftskampanjen mot rådyrenes herjinger - syns det er fantastisk gode nyheter at det nå skjer noe i saken.

- Nå ble jeg virkelig glad, både på egne og ikke minst på kundenes vegne.

Gråtende kunder Jeg har hatt så mange kunder innom som har vært lei seg og har grått rett etter begravelser når rådyrene har herjet vilt.

Dette viser at Herøy kommune tar tak i problemet og kommunen blir en foregangskommune på dette området.

Dette var virkelig en god nyhet, avslutter en meget fornøyd Tommy Eide.