Til formannskapsmøtet 6. februar innstiller rådmannen på at Termar får opsjon på kjøp av 2.200 kvadratmeter. Da er parkeringsplassen holdt utenfor.

Vedtaket om salg i formannskapet vil være betinget av kommunestyrets godkjenning.

Det er halvannet år siden ferjeleiet på Engan ble lagt ned, til fordel for en nytt ferjeleie på Flosta. Herøy kommune har overtatt området fra Statens veivesen vederlagsfritt, men det har ikke vært vurdert hva området skal brukes til.

Imidlertid har det blitt antydet at et mulig bruksområde kan være reiseliv. Det foreligger ingen planer om kommunal virksomhet i området.

Det har kommet to henvendelser til kommunen fra næringsdrivende som vil ta området i bruk. Dette er:

Arctic Shellfisk AS ved Håvard Aakerøy Selskapet ønsker å benytte Engan for ilandføring av skjell. Arctic Shellfisk AS er Nord-Norges største blåskjellprodusent, og er registrert i Herøy kommune.

Selskapet driver i dag fra en base på Tro, men ønsker å flytte større deler av virksomheten til Herøy. I den forbindelse har selskapet behov for et sted for å ilandføre og revanne skjell.

Selskapet utgjorde i 2005 to årsverk. Men selskapet er kommet langt med å finansiere en opptrapping av produksjonen de neste årene og dette mener selskapet kan gjøre at arbeidsstokken kan øke til åtte til ti de neste to årene.

Termar Sea Farm ASA ved Kjell og Svein Dahl Termar planlegger å bygge et landbasert oppvekstanlegg i Herøy for å sikre videre drift av selskapet.

I den forbindelse trenger Termar tilgang tilgang til ka og en tomt på omlag fem mål.

Selskapet har i den forbindelse vurdert området gamle Engan ferjeleie. I et brev til Herøy kommune skriver Termar:

"Vi planlegger å investere inntil 15 millioner i dette prosjektet og vi har engasjert et profesjonelt meglerhus i Oslo for å hente inn totalt 50 millioner kroner. Denne summen skal sikre drift av yngel som vi allerede har satt ut - om lag 200.000 stykker - samt nytt utsett av en million yngel i 2007".

100 millioner kroner Termar skriver videre at selskapet så langt har investert for rundt 10 millioner kroner og i løpet av de neste to årene ser selskapet for seg investeringer for opp mot 100 millioner kroner i Herøy kommune.

"Dette vil også skape om lag 10 nye årsverk i 2007 i tillegg til de fire årsverkene som vi allerede har. Totalt vil vi være oppe i rundt 14 årsverk lokalt og tre årsverk i Oslo i løpet av 2007.

Termar har ingen gjeld verken kortsiktig eller langsiktig og vi planlegger videre vekst uten lån og tilskudd," heter det i brevet fra Termar.

Herøyfjerdingen skrev om Termar 4. oktober 2006 (se arkivet)