- Jeg har fått et kamera som kan lånes ut til formålet.
 
Bildene skal leveres til folkebiblioteket for senere å sendes til et eget arkiv for Nordland ved Høgskolen i Bodø, forteller biblioteksjef Heiszter til Herøyfjerdingen.
 
Bakgrunnen for biblioteksjefens oppfordring er et prosjekt som Nordland Fylkesbibliotek og Arkiv Nordland har startet.
 
Dokumentere hverdagen
Her er intensjonen at mennesker skal dokumentere sin hverdag ved å fotografere sine omgivelser og sin familie.
 
”Hvordan ser det ut hjemme hos en nordlandsfamilie en vanlig hverdag i 2009? Hjelper mamma til med leksene? Sitter storebror ved datamaskinen? Griller pappa koteletter til middag eller leker lillesøster med dukkehuset sitt?”
 
Dette er tatt fra Nordland Fylkeskommunes informasjonsfolder til prosjektet og kan samtidig være tips til hva du kan fotografere.
 
Hva skal du ellers fotografere?
I den samme folderen leser vi at du bør fotografere noe som har betydning for deg. Og:
 
Du bør ta et titalls bilder av huset eller leiligheten dere bor i, innvendig og utvendig. Videre bør du fotografere familiemedlemmene i ulike situasjoner og bilen din, båten eller hytta.
 
Bildene skal beskrives ved navn på rom, personer, gjenstander og stedsnavn. Bildene skal være digitale og skal senere lagres digitalt.
 
De skal tas med et vanlig digitalkamera og det er uvesentlig om bildestørrelsen er 2 MB eller 10 MB.
 
”Får vi inn mange forskjellige dokumentasjoner på hverdagsliv, vil samlingen til slutt utgjøre et interessant tverrsnitt av nordlandssamfunnet i kulturminneåret 2009.
 
Bildene vil bli registrert og bevart for ettertiden av Arkiv i Nordland, og om 20 – 30 år kan tidskapslene igjen tas fram og studeresw av både vanlige folk og forskere”, heter det i informasjonsfolderen.
 
Hva er en tidskapsel:
En tidskapsel er en historisk samling av ting eller informasjon, bevart for å kommunisere med folk i framtiden.
 
Du har kanskje en gang gravd ned en skatt med dine favorittgjenstander og holdt skjulestedet hemmelig i mange år, for så en gang i framtiden å grave dette opp og beundre skattene?
 
Da har du laget en tidskapsel.