Ordet "hjemmebryggging" gir kanskje assosiasjoner til tidligere tiders hjemmeproduksjon av "øl" som kun produsenten turde å smake på. På kurset lærte man imidlertid å brygge øl etter oppskrifter og metoder som benyttes av populære mikrobryggerier som Kinn Bryggeri, Nøgne Ø, Ægir Bryggeri osv.

Interessen for hjemmebrygging har vært sterkt økende de siste årene, og også i Herøy var interessen stor. Tilnærmet uten annonsering meldte 21 personer seg på kurset som omfattet både teori og praktisk brygging. Med snart 40 års aldersforskjell fra yngste til eldste deltager, og deltagere av begge kjønn, var det en sammensatt gruppe som møttes for å lære kunsten å brygge godt øl.

Foredragsholdere og inspiratorer var Lars Henrik Kristiansen og Rolf Jøran Forsmo fra Mosjøen. Roger Håland og Roy Nilssen var ivrige assistenter.

Etter et par timer med teori ble deltagerne ble delt i fem grupper som brygget forskjellige typer øl.

Det ble brygget hele spektret fra lyse og lette øl som Belgisk Wit og Blonde ale (Påskeøl), via humlesterk Indian Pale Ale (IPA), til mørke og fyldige øl som Porter og Schotich ale.

Spennet i bryggemetoder var like stort; fra Boil in Bag (en krabbekoker med en stor nettingpose), via kjølebag til kompaktbryggere. De enkleste metodene krever investeringer til under tusen lappen og kompaktbryggere får man fra 6-7.000 kr og oppover.

Midt på den lange bryggedagen ble det servert nydelig bacalao (stor takk til Eli Håland) og smaksprøver av mange type hjemmebrygget øl fra både Mosjøen og Herøy. Både mat og drikke falt i smak.

Etter en lang og innholdsrik dag dro 21 inspirerte kursdeltager hjem i visshet og at de om to uker kan dele fem typer egenprodusert øl. Både kursdeltagere og lærere var godt fornøyde med gjennomføringen av kurset.

Tekst: Roy Nilssen
Foto: Svein Lundestad