Gjennom flere møter har sju mentorer møttes sammen med hver sine «partnere». Herøyfjerdingen har tatt seg en prat med Liv Hansen og Julija Pankule som er to av dem som har vært med på prosjektet.

Møttes fire ganger
Liv Hansen sier til Herøyfjerdingen at hun ikke kjente noe til Julija før hun kom inn i mentornettverket, men sier at hun synes det har vært interessant å bli kjent med henne.

- Vi har møtt hverandre fire ganger. Første gang tok vi for oss hvordan det norske samfunnet er organisert. Andre gang så vi litt på ledige jobber gjennom NAV mens vi på det tredje møtet laget mat sammen. Det siste møtet brukte vi til å dra på tur og da var begge barna hennes med der turen ble toppet med pannekakesteiking, sier Hansen.

- Vi er også blitt enige om at vi skal ha kontakt videre og møtes flere ganger, sier mentor Liv Hansen.

Til tross for en bra aldersforskjell synes Julija at Liv har vært en meget god mentor og at det har vært nyttige møter.

Snakker godt norsk
Julija Pankule kommer fra Latvia og har vært i Herøy i fire år. Hun har vært i arbeidspraksis i Herøy barnehage i over et år og er inne der som vikar ved behov. I tillegg jobber hun også på Marine Harvest i perioder.

Julija snakker godt norsk og hun sier selv at dette i hovedsak skyldes at hun var nødt til å snakke norsk når hun var i barnehagen.

- Jeg tror det er veldig viktig å lære seg språket for å få kontakt med folket i Herøy og den beste måten er nok å være nødt til å bruke språket i jobbsammenheng. Min mann som jobber på Marine Harvest snakker lite norsk og dette skyldes nok at de ikke trenger å prate sammen når de jobber der. Derfor snakker jeg og min mann mest russisk sammen, som er det språket vi er vant til å bruke, sier Julija.

Trives godt
Når vi spør Julija om hun synes det er vanskelig å få kontakt med folket i Herøy så svarer hun at hun ikke synes det er spesielt vanskelig.

- Det er viktig at vi som er innflyttere lærer oss språket og selv tar kontakt. Jeg har mest kontakt med andre voksne gjennom barna, men jobb og familie bidrar til at det blir litt lite tid til overs. Jeg synes for øvrig Herøy en veldig bra plass for barna og trives godt, sier Pankule.

Flere runder og fiskemiddag
Jelena Budesa i Herøy Frivilligsentral opplyser at de har planer om å kjøre en ny runde med mentornettverk fra september.

- Denne gangen skal vi ha hovedfokus på det sosiale og det frivillige arbeidet i Herøy. Målet er å få innflytterne mer integrert i det indre liv i kommunen, sier Budesa.

- I juni har jeg planer om å samle mentorparene som har vært i aksjon på nytt tilby dem en spennende fiskemiddag, men dette vil jeg komme tilbake til, avslutter Jelena Budesa.

Mentornettverket
Mentornettverket skal skape dialog mellom yrkesaktive og innvandrere som ønsker å komme inn i det norske arbeidslivet.

Målet med mentornettverket er å styrke innvandreres muligheter på arbeidsmarkedet. Over halvparten av alle ansettelser skjer gjennom nettverk – et nettverk mange innvandrere mangler. Mye av kunnskapen man trenger som arbeidssøker handler dessuten om kultur og sosiale koder. Gjennom mentors kunnskap og nettverk kan innvandrere dermed få flere reelle muligheter på arbeidsmarkedet og bli bedre inkludert i lokalsamfunnet.

Mentorene vil på sin side få økt kunnskap om det å være ny i Norge og får dele kunnskapen sin med noen som har bruk for den.