- Det skal bli spennende å se om vi kan klare oss uten bruk av medisiner. Vi har lite lakselus i Nordland, og leppefisken spiser bare de største lusene.

Det gjør at vi ikke får reproduksjon av lakselus og i et område med lite lus kan leppefisken alene holde bestanden av lakselus nede, sier Jon Gunnar Grindskar til Herøyfjerdingen.

Han er leder for leppefiskprosjektet i Marine Harvest.
 
Tre typer leppefisk
I juli er det klart for utsett av inntil 80.000 leppefisk i Alstahaug (hvor vi har herøyansatte på et anlegg ved Brattholmen), Dønna, Leka, Gildeskål, Sømna, Brønnøy, Rødøy og i Sørfold.
- Vi vil sette ut tre typer leppefisk.

Den leppefisken som skal settes ut i Nordland er fisket på Sør- og Østlandet, sier Jon Gunnar Grindskar. Til jul bør resultatene være klare.

Han har jobbet med temaet i en årrekke, men da lenger sør i landet.

Hvileplasser
For å få optimale resultater regner Grindskar på en innblanding på en til fire leppefisker per hundre laks i et anlegg.

Leppefisken er et varmekjært “dyr” som mest aktiv i den varme årstiden, mens den er roligere om vinteren. Det passer bra med tanke på at lakselusproblemet er minst i den kalde årstiden.

- Vi legger det fint tilrette for leppefisken med såkalte "hvileplassser" i nøtene. Leppefisken trives best i tareskog og prøver derfor å etterligne dette i nøtene, sier Jon Gunnar Grindskar til Herøyfjerdingen.
 
Lokalt fiske
Og nå håper han at lokale fiskere kan finne det attraktivt å drive med fiske etter leppefisk når kvotene for annen fisk er tatt.

- Vi prøver å få lokale fiskere til å prøve dette. Det er mange som har ordnet seg et levebrød av dette, når annet fiske svikter og prisene er dårlige, sier Grindskar.
 
Fordeler
- Leppefisken har ingen utbredelse nordover, men den har ingen problemer med å overleve, sier Grindskar og legger til at det er mange fordeler forbundet med å unngå bruk av medisiner i oppdrett.

- Det ene er at lakselusa blir resistent mot medisin slik at den etter stund slutter å virke, sier Grindskar.

Naturvennlig tiltak
Leppefisk blir også naturens egen måte å regulere lakselusmengden på og blir dermed et naturvennlig tiltak.

Han legger til at Marine Harvest jobber med å komme igang med oppdrett av både berggylt og rognkjeks, da i første omgang lenger sør.