- Vi vil fortelle folk om turen med ”De hvite busser” og hva deres støtte går til, forteller elevene Maren Nyrud og Rakel Jørgensen.
 
De har fått besøk i klassen av leder i klassens foreldregruppe Kate Jakobsen som sammen med kontaktlærer Lise Theimann forbereder fredskaféen neste søndag.
 
- Fredskaféen søndag 4. oktober er et kjempeflott initiativ fra foreldregruppa, sier Theimann videre.
 
Og Kate Jakobsen legger til:
 
Lysbilder og opplevelser
- Da kommer blant annet lærerne som var på tur med ”De hvite bussene” i fjor for å vise lysbilder og fortelle om deres oppleveleser.
 
Derfor oppfordrer jeg alle som har anledning til å komme, sier Kate Jakobsen.
 
Hun nevner også at klassen har mange jern i ilden for å skaffe penger til turen til våren. I november skal klassen arrangere revy, med tekster de holder på med å snekre selv.
 
- Vi begynner å få fram en god del idéer. Den røde tråden blir to sykkelturister som kommer til Herøy. Her drar de innom ulike steder og opplever mildt sagt kreative ting, ler elevene Maren og Rakel.
 
Kommende lørdag har klassen kaffe- og kakestand i Herøysenteret. Her blir det også lagt ut brosjyrer som forteller om turen med ”De hvite busser”.
 
Viktig å snakke om
De to 10. klassingene mener det er viktig at man fortsatt har fokus på krigen i undervisningen.
- Ja, det er bra at vi snakker om dette temaet. Krigen forandret på mange måter hele verden, sier Rakel og Maren til Herøyfjerdingen.
 
Lærer Lise legger til:
- Elevene, og delvis vår voksengenerasjon, kan vanskelig forholde seg til krigen. Men gjennom undervisning om temaet og besøket til konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen neste år kommer man nærmere det som skjedde, sier Lise Theimann.
 
Elevene har så vidt bare snakket om temaet, men til våren blir det større fokus på dette. 31. mai drar klassen og deres lærere med flere foreldre av sted. Turen varer i åtte dager.
 
Pengeinnsamling
Foreldregruppa til 10. klassingene har sendt ut brev om pengestøtte til 115 bedrifter i Herøy. I tillegg har foreldrene vasket ungdomshuset på Sør-Herøy etter en fest og fått penger for det.
 
To flaskeinnsamlinger har innbratt innpå 20.000 kroner. Elevene har klassesparing og endelig har klassen påtatt seg ansvaret for ”Eldredagen” i oktober og serving på pensjonist-foreningas månedlige møter.