Det er Naturvernforbundet som er initiativtaker til «Den store klesbyttedagen» som de fleste steder i år ble arrangert 14. april. Jelena Budesa i Herøy frivilligsentral forteller til Herøyfjerdingen at de har fått mange gode tilbakemeldinger etter arrangementet.

- Til å være første gang er vi rimelig godt fornøyd med oppmøtet, selv om vi selvsagt helst skulle sett at det var enda flere som benyttet seg av muligheten til å bytte klær. 

- Det var en hyggelig atmosfære på klesbyttedagen, der det også ble servert gratis kaffe og kaker. Vi planlegger et liknende arrangement neste år og oppfordrer derfor folk til gjemme unna noen av klærne de ikke bruker lenger slik at de kan delta på byttedagen. Jeg mener det er viktig at vi alle blir mer bevisst på hvor mye vi forbruker av klær og andre ting slik at vi bedre tar vare på miljøet vårt, avslutter Budesa.

Stort overforbruk
Skulle alle levd som den gjennomsnittlige nordmannen er det i følge Naturvernforbundet sine sider regnet ut at vi hadde trengt 2,7 jordkloder, og en av grunnene er vårt enorme klesforbruk. Den gjennomsnittlige garderoben i Norge består av 61 klesplagg, sko og vesker. Nesten halvparten av plaggene brukes ikke regelmessig. Vi drukner i gensere og sko vi ikke bruker og det går ikke bare på bekostning av skapplassen, men også miljøet.

Produksjon av klær legger beslag på store mengder dyrkbar jord og rent vann. Samtidig er tekstilindustrien ansvarlig for 20 prosent av verdens vannforurensing. I mars publiserte ClimateWorks og Quantis en ny rapport som fant at den globale kles- og skoindustrien står for hele 8 prosent av de globale klimagassutslippene, nesten like mye som EUs totale utslipp. Rapporten slår også fast at utslippene vil øke med nærmere 50 prosent innen 2030, dersom ingenting gjøres.