Forestillingen "200 år på 2 timar – inklusivert pause" var satt opp i anledningen 200 års jubileet for grunnloven og det siste i en rekke av flere markeringer i jubileumsåret.

Og det var ingen tvil om at forestillingen falt i smak. Fra første sekund og første tone på pianoet tok duoen Linda Eide og Sjur Hjeltnes oss mesterlig med på en reise i tid der humor og fakta gikk hånd i hånd i et forrykende tempo.

Vi fikk høre om hvordan bildene styrer historien og at bildet «Hvilende Venus» ble fjernet før riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, ettersom det kunne distrahere mennene.

En svensk visesanger som kultureliten ikke ville slippe inn i landet eller en koselig barnesang om en hærfører og diktators ferd over Alpene, sett i lys av Napoleons-krigene, Waterloo og Melodi Grand Prix. Slike historier og mange flere har i like stor grad formet 200 år med norsk grunnlov som klassekamp, likestillingspolitikk, krig og oljefunn. I alle fall i følge Linda Eide og Sjur Hjeltnes.

Innreiseforbud
Visesangeren det er snakk het Gösta «Snoddas» Nordgren og herjet hitlistene i hjemlandet og ble lenge nektet innreise til Norge fordi musikken hans var så til de grader dårlig. Det mente kultureliten i Norge og fikk norsk sentralpasskontor til å skrive ut innreiseforbud.

I følge Eide kan kanskje den egentlige grunnen være på grunn av at Gösta ble kalt "Snoddas". Göstas pappa, Kalle Nordgren, var fiskehandler og solgte kondomer. Derfor ble han kalt  ”Gummi-Kalle” eller ”Kådis-Kalle”. Sønnen  Gösta var ofte med og fikk derfor tilnavnet ”Gummisnodden” som senere ble til ”Gummisnodden” eller ”Snoddas” kort og godt. Mer skulle det altså ikke til for å være uønsket i landet i tidligere tider.

Flott team
Sammen med den dyktige pianisten Sjur Hjeltnes har Linda Eide gitt norgeshistorien en alternativ vri. Samspillet mellom de to var utmerket og selv om humoren var til stede hele veien var det også svært mange faktaopplysninger som ble servert under den to timer lange forestillingen, inklusiv pause.

Bare så synd at det ikke var enda flere som fikk den med seg.