- Vi flyttet inn 25. november, men har hatt en lang innkjøringsfase, forteller Kornelius Dahl som har vakt for samdriftsenheten denne uka Herøyfjerdingen kommer på besøk.

Når fem bønder går sammen om å drive et fjøs er det i første rekke av to årsaker, forteller Kornelius Dahl videre:

- For det første gir det oss muligheter for en mer ordnet arbeidstid og mer fritid. For det andre har det kommet nye krav til dette å drive med dyr og da valgte vi å gå for denne løsningen.

Dessuten letter det ansvaret for den enkelte. Det er lettere å dele på ansvaret, og når vi har fritt så vet vi at dyr og fjøs er i gode hender, sier Kornelius Dahl og legger til at det sosiale også er en viktig del av dette. Han tar oss med på en runde i det nye fjøset.

Kraftfóret er drivkraften Det sentrale elementet i fjøset er en melkerobot med kapasitet til å melke 75 melkekyr per dag. Kvoten er på 520.000 liter melk og produksjonen er tilpasset etter dette.

I fjøset finner vi totalt 210 dyr. Melkekyrene har festet et databrikke, eller en ”responsor” rundt halsen som forteller roboten hvem de er.

- Kyrene kommer til en stasjon nær melkeroboten for å få kraftfór, og dersom det er lenge siden kua har blitt melket blir den sluset til roboten. To ganger hver dag blir kuene melket, sier Dahl.

Det er et morsomt syn å betrakte melkeroboten i arbeid. Når kua ankommer båsen kjenner roboten den igjen og vet nøyaktig hvor melkemaskinen skal festes.

10 millioner kroner Selve bygget har kostet 7,4 millioner kroner. I tillegg kommer tomt og opparbeiding av vei. Totalt har anlegget kostet rundt 10 millioner kroner. Samarbeidet mellom bøndene er organisert i et eierselskap og et driftsselskap.

I bygningen finner vi utenom selve fjøsrommet også dusj, kontor, hygienesluse og et framtidig samlingsrom. Sistnevnte rom er foreløpig ikke innredet.

I et eget rom nær kontoret står tanken som melka samles opp i. Den rommer 6000 liter og det tar tre dager å fylle opp denne. Ved å åpne en dør ut kan TINE’s tankbil enkelt koble seg på tanken for å hente melka.

Golvet automatisk rent I fjøset er det rolig og kyrne har for lengst blitt vant med sin nye tilværelse hvor blant annet en automatisk skrape går kontinuerlig for å holde golvet rent for møkk. Kyrne er så vante med skrapen av de bare så vidt letter på foten når den passerer.

Til sommeren slippes kyrne ut på beite i nærområdet, men de skal likevel inn i fjøset for å bli melket på samme vis som i vinter.