Dette er blant punktene som kommer fram i en orientering til Herøy kommune etter at flytting av "Herøygutten" til ny base på Bjørn på Dønna skal evalueres.

3. mai skal flyttingen evalueres i formannskapet i Herøy. Rådmannen innstiller på at denne evalueringen legges fram til orientering i formannskapet.

Da legeskyssbåten ble vedtatt flyttet fra Herøyholmen til Bjørn på Dønna ble det også bestemt at ordningen skulle evalueres. Det har så langt ikke skjedd.

Det som har vært prioritert er evaluering av prosedyrene som kommunelegen i Herøy har utarbeidet i samarbeid med Helgelandssykehuset om bruken av legeskyssbåter/"Herøygutten".

Dette ble gjort i desember i fjor og ny evaluering er berammet til april.

Ingen klager fra brukerne Helgelandssykehuset, kommunelege 1 og mannskapet på "Herøygutten" er bedt om å gi tilbakemelding om hvordan tjenesten har fungert etter flyttingen.

Mannskapet har fått kort frist for å gi tilbakemeldning, noe de også har kommentert.

I følge kommunelege Inge Skauen er alle punkter som var en forutsetning for flytting fulgt opp. Hun har heller ikke mottatt noen henvendelser fra publikum om at tilbudet er forringet.

I følge tilbakemeldingen fra Helgelandssykehuset har "Herøygutten" ikke vært benyttet til oppdrag på Nesnaøyene, som beskrevet i prosedyren om bruk av legeskyssbåter ", ettersom dette ble kompensert i avtalen før flytting.

Færre turer Som tidligere dekker Helgelandssykehuset et eventuelt underskudd. Men i følge mannskapet ombord på "Herøygutten" har de fått en betydelig reduksjon i antall seilte kilometer, og antall turer er gått ned.

Mannskapet mener også at befolkningen i Herøy har fått lengre transort til sykehuset fordi praksisen er at ambulansebil henter alle og kjører til Bjørn.

Ved en rekke værforbehold kan turen være meget ubehagelig.

Derfor mener mannskapet at båten oftere burde kjøre paralellt med bilen til Herøy, og frakte pasientene derfra når værforholdene tilsier det.

Meningsløst Mannskapet har også fått en betydelig endring av sin arbeidsuke, de har lite oppdrag på båten og det som før var en selvstendig og trivelig jobb har forandret seg til at de sitter på Bjørn med minimalt å gjøre.

Å sitte døgnvakt en hel uke der de kjører noen få timer i uka virker mer og mer meningsløst ettersom månedene går. Skal de fortsette i jobben vil de ha endret vaktsystemet.

I følge mannskapet har båten ingen lagerplass/bod for å oppbevare ulike rekvisita og utføre enkle reparasjoner og vedlikehold.

Boden som er inntegnet på den nye stasjonen er ikke egnet for båtens bruk. Den ligger også for langt unna.

Den nye stasjonen er enda ikke ferdig og mannskapet på båten må bo i egen leilighet langt unna den midlertidige ambulansestasjonen.

Ingen forbedring etter flytting Mannskapet ønsker også at det skal sees på mulighet for å øke bruken av båten, skyss av andre som har behov for det. Blant annet veterinær. At båten er på oppdrag i nærområdet burde ikke gå ut over beredskapen, mener mannskapet.

I følge mannskapet kan de ikke se noen forbedring eller kvalitetsløft for verken pasient, ansatte eller økonomi. De mener at ny ambulansestasjon ikke burde vært bygd før flytting av båten har vært utprøvd og grundig evaluert.