Samarbeidet mellom BrasøyGalleriet og Herøy kommune ved skoleetaten skjer gjennom "Den kulturelle skolesekken".

I løpet av denne og neste uke skal alle de 75 elevene på mellomtrinnet ved skolene i kommunen til BrasøyGalleriet.

Før de tar løs på ferjeturen til Brasøy, har elevene med en oppgave: "Hva ser jeg?" Elevene skal samle inntrykk fra turen og det samme skal de gjøre i løpet av dagen i BrasøyGalleriet.

Akrylmaling Disse inntrykkene skal de ta med seg når de får utfolde seg med malerpensel og lerret. Alle har nemlig med seg egen maleskjorte.

- Elevene skal male og få utfolde seg med akrylmaling og lerret. Målet er at elevene skal kunne lage et bilde de kan få med seg heim etter endt skoledag, forteller Tone Toft til Herøyfjerdingen.

- Etter at ungene har spasert opp hit fra kaia, blir de med på en omvisning i BrasøyGalleriet. Da får de blant annet se mitt atelier og vi tar også en tur innom systua til Polarbjørn (til Bjørn Økern), forteller Tone Toft videre.

Hun tror svært få av dagens unge har noe forhold til håndverk, og at det nok kan være spennende å få komme på besøk i systua til Bjørn Økern.

Polarbjørn Her blir det nemlig gjort så ulike ting som å fikse spjæra bukserumper, til å trekke om og sy skinnsofaer.

Økern lager også alt fra vindpølser til mastetoppen på fembøringene, - til dekkstelt som er ni meter lange tunnell-telt. For å nevne noe.

- Da elevene så selskinnet jeg bruker, var det nok et par stykker som syntes synd på selen, forteller Bjørn Økern med et smil til Herøyfjerdingen.

Tone Toft forteller at tema for elevenes utfoldelse foran lerretet blir ganske vidt, men skal i grove trekke handle om Helgeland - Trollfjell - Sagn - Historie - Litteratur - Fra Petter Dass og Nordlands trompet til vår egen samtid.

- Og dette kan også innebære myter. Dette høres kanskje pompøst ut, men elevene skal selvsagt bare plukke opp enkelt-ting av dette, fortsetter Tone Toft.

Imponert over ungene Og den erfarne kunstneren var etter første dag med 10 elever i galleriet svært så fornøyd.

- Dette var kjempeartig og jeg tror også elevene likte seg. Jeg trodde på forhånd at det skulle bli travelt, men det viste seg at alle ble ferdige og kunne dra heim med hvert sitt fine bilde i en plastpose, avslutter Tone Toft.

Hun er imponert over ungene som kom fort igang med arbeidet og viste stor interesse for å male.

I morgen onsdag skal tre elever fra Seløy slå følge med sju stykker fra sentralskolen.