Til enhver tid er det nemlig alltid behov for mellom 10 og 30 flere arbeidstakere i Herøy!

Herøy er en kommune i stadig vekst og utvikling, og med et næringsliv som blomstrer. Undersøkelser har vist at faktisk er hver femte herøyfjerding en gründer!

De siste årene har innbyggertallet gått jevnt nedover i de aller fleste utkantkommuner, mens Herøy opplever i årets første halvdel en liten økning.

Og med et stort antall personer som pendler inn til kommunen på arbeid og et veldig mye større antall personer som søker til Herøy på fritiden har kommunen blant annet tenkt:

Hvorfor kan ikke noe av disse bosette seg i Herøy og bli ”fullblods” herøyfjerdinger?

Mange fritidshuseiere har signalisert at de kunne tenke seg å bo både på Herøy og i sørøyene hvis det var bedre tilrettelagt for pendling. Og nettopp dette er et arbeid som Herøy kommune prioriterer høyt.

Rådmann Roy Skogsholm mener følgende punkter må prioriteres for å kunne øke innbyggertallet i Herøy:

KORTSIKTIGE TILTAK: 1. Kartlegging av pendlere som kan tenke seg å flytte til Herøy 2. Være behjelpelig med å skaffe botilbud til disse 3. Etablere boligselskap/borettslag for bygging av gjennomgangsboliger (ungbo eller lignende) 4. Tilpasning av hurtigbåttilbud/fergetilbud slik at flere kan bo på Herøy og jobbe ellers i regionen og landet for øvrig 5. Kobling av ungdom i avgangsklasser ungdomsskole/videregående skole mot næringslivet for å få flere ungdommer til å utdanne seg i forhold til det lokale næringslivets behov.

LANGSIKTIGE TILTAK SOM AVKLARES I KOMMUNEPLAN/ØKONOMIPLAN 1. Tilrettelegging av attraktive tomtetilbud. Fine sjørelaterte tomter med muligheter for havneplass for båt.

2. Videreutvikling av skole- og kulturtilbud med spesiell fokus på kvalitet og innhold slik at vi kan ligge et hakk foran andre kommuner. Signaler om heldagsskole vil gi store utfordringer for småkommuner med spredt bosettingsmønster. På grunn av sterk nedgang i elevtall må dette gjennomføres innenfor trangere økonomiske rammer. Dette gir sterke utfordringer i en krevende prioriteringsprosess som må gjennomføres 2007-2009.

3. Stedsutviklingsprosess kommunesenter. Søknad om statlige midler for gjennomføring av trivsels- og miljøtiltak i sentrum samtidig som næringslivet videreutvikler handels- og tjenestetilbudet. Her ligger også bedre tilrettelegging av det offentlige tjenestetilbudet (kommune,stat)

4. Fortsatt sterk satsing på næringsutvikling/ nye arbeidsplasser med spesiell fokus på utvikling av nye næringer for å ha flere ben å stå på. Her må det også satses på kompetansekrevende næringer.

5. Kontinuerlig arbeid for å forbedre pendlertilbudet til regionsenteret.

6. Tilrettelegging av pendlertilbud til/fra Sørøyene til Flostad/Øksningan/ Hestøya/Seløy slik at det åpner for arbeidspendling i begge retninger samt bedre tilgjengelighet til offentlige tjenester og kulturtilbud/handels- og servicetilbud.