Marine Harvest har i flere år hatt en flott stand i Herøyhallen der de blant annet deler ut smaksprøver på sushi.

- Denne gangen vil sushi-kokken Fredrik Bjørnø diske opp med mange herlige sushi-retter. I tillegg vil de 20 første som melder seg hos oss inviteres til et gratis sushi-kurs på Herøy skole senere på dagen. Vi åpner vår stand klokken 10.30 så det blir først til mølla, sier Maria Jakobsen til Herøyfjerdingen.

Sushi
Sushi (jap: marinert ris er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik, sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller skalldyr). Det er en vanlig misoppfattelse at all sushi inneholder eller består av rå fisk. Rå fisk er en viktig ingrediens, men brukes ikke i all sushi. Sushi kan også for eksempel frityrstekes (Tempura).

Sushiens historie
Den matretten som en i dag kjenner som sushi, er egentlig gatemat fra Tokyo. Det kom til i Edo-perioden (1603–1868). I mer enn to hundre år hadde japanerne anvendt eddik for å modne risen, og de oppdaget dessuten at risen fikk bedre smak av dette.

Omkring 1850 fikk sushi gjennombrudd da kokken Hinaya Yohei serverte biter av rå fisk oppå en liten pute av ris i sin egen sushikiosk i Tokyo. Travle japanere spiste de små delikatesserettene. Kort tid etter ble suksessen kopiert. Først mer enn 140 år etter at den første sushibiten ble tilberedt, ble sushirestauranter med samlebånd dannet.

Sushi gjorde sitt inntog i Norge med åpning av den første restauranten i 1985, og i 1999 ble den første kjede-restauranten åpnet, og var i starten en trend i urbane strøk. I 2008 var det 67 utsalgssteder i Norge, og i 2011 var det 150 utsalgssteder bare i Oslo. I 2012 ble retten solgt i de fleste av de store matkjedene, og mange nordmenn har begynt å lage sushi på egen hånd.

Servering
Sushi serveres normalt med wasabi, syltet ingefær og soyasaus. Eddiken i sushi-risen gjør at bakterieveksten hemmes, i tillegg til å gi smak. Ingefær tygges i små mengder mellom de forskjellige sushiene for å nøytralisere forrige smak. Man dypper sushien i soyasausen, som man på forhånd oppløser wasabi i for å gi mer smak. Man regulerer selv styrken med hvor mye wasabi man har i. Normalt selges sushi i Norge med smørfisk (escolar), kamskjell, laks, scampi (kokt), krabbe (kokt), crabsticks, tunfisk og kveite, men kan serveres med det meste av sjømat, som for eksempel ål og blekksprut.
Kilde: Wikipedia