- Vi har fått saken inn i et spor som uten tvil tjener Herøys befolkning, sa ordfører Arnt Frode Jensen like før politikerne i dag onsdag gjorde et enstemmig vedtak.

Servicen til befolkningen viktigst Han la vekt på at Herøy kommune var opptatt av å ivareta servicen til befolkningen, samtidig som kommunen som eier av "Herøygutten" også må ivareta eierinteressene.

- Når vår kommunelege 1 mener at det ikke er forsvarlig at båten også skal betjene Nesna og øyene rundt, så må Helgelandssykehuset ta inn over seg at kommunelegen er vår medisinske ansvarlige som vi lytter til, sa ordfører Jensen blant annet.

Og noen av punktene i vedtaket er som følger: * "Herøygutten" skal primært betjene Herøy og Dønna.

* Når "Herøygutten" er utenfor vårt område, skal "Tjøttagutten" - stasjonert på Tjøtta - være i beredskap på Dønna/Herøy-området.

* Helgelandssykehuset skal årlig dekke Herøy kommunes utgifter til forlenget gangtid ved skyss av helsepersonell på kroner 300.000 kroner.

Dermed har en langdryg sak endelig fått en lykkelig slutt. Men ordfører Arnt Frode Jensen la ikke skjul på at Herøy kommune har følt seg overkjørt av Helgelandssykehuset i denne saka. Det sa han blant annet da han orienterte om saksbehandlinga som har vært forut for dagens møte.

Grei ordning Deretter fikk kommunelege 1 Inge Skauen legge fram sine synspunkter på saka. - "Herøygutten" skal fortsatt brukes til kontordager i sørøyene og jeg tror den nye ordninga vil fungere uten forringelse for Herøys befolkning, sa kommunelege 1 Inge Skauen.

Skauen skal være med i legekollegiet i området som skal utarbeide prosedyrer for bruken av "Herøygutten". Politikerne uttrykte stor tillitt til at kommunelegen ivaretar Herøys behov på beste måte.

Oppklarende møte Rådmann Torstein Grønbech og HSO-sjef Siv Nilsen hadde tirsdag 30. august møte med representanter for Helgelandssykehuset. Møtet ga klarheter på en rekke spørsmål. Det gjorde at rådmannen trakk sin opprinnelige innstilling og la fram en helt ny.

Ordfører Arnt Frode Jensen hadde sett på innstillingen og gjort noen endringer. Hans forslag, som ble enstemmig vedtatt, lyder slik:

Vedtaket Herøy kommune viser til samtaler med Helgelandssykehuset og sier seg fornøyd med at "Forskrift om samordning av ambulansebåttjensten med syketransport og transport av helsepersonell" endelig er fulgt.

Dette har ført til at Herøy kommune har fått innfridd en rekke krav i forbindelse med ny ambulansestasjonering jamfør brev av 6. juni 2006 og møtereferat fra 4. jul 2006.

Formannskapet vil presisere at ny ambulanseordning ikke må forringe det medisinske tilbudet til befolkningen i Herøy.

Ny stasjonering av "Herøygutten" aksepteres under følgende forutsetninger:

1. Herøygutten skal primært betjene Herøy og Dønna komuner.

2. Det skal utarbeides prosedyrer som bestemmer bruken av båten. Disse skal utarbeides av kommunelegene i området i samarbeid med AMK-sentralen. Slike prosedyrer må være ferdig utarbeidet og godkjent av kommunelegen i Herøy før flytting av "Herøygutten".

3. Ordningen med tre mann på ambulansen i helgene skal være på plass før flytting.

4. Oppsigelsestiden på avtalen er gjensidig seks måneder.

5. Som kompensasjon for utgifter til forlenget gangtid ved skyss  av helsepersonell mottar Herøy kommune en årlig kompenasjon fra Helgelandssykehuset på 300.000 kroner.

6. Oppgjør for drift av legeskyssbåten skjer som tidligere ved at det betales et a konto-beløp hver måned. Ved årets slutt vil det bli et sluttoppgjør hvor Helgelandssykehuset dekker overforbruk/underforbruk for drift av båten.

7. Helgelandssykehuset er ansvarlig for medisinsk utstyr om bord på "Herøygutten".

8. Kommunelegen i Herøy skal disponere "Herøygutten" til kontordager i Sandvær, Husvær og Brasøy. Båten skal være disponibel ved skyss av helsepersonell.

9. Ny avtale med Helgelandssykehuset skal ha varighet til nytt fartøy er på plass.

10. Ordningen med bårebil for Husvær/Brasøy må gjennomføres i henhold til ambulanseplanen.

11. Ordningen evalueres etter tre måneders drift.