Kreftforeningens innsamlingsaksjon (tidligere Krafttak mot kreft) er en landsomfattende innsamling, og den nest største i Norge etter TV-aksjonen. Siden 2006 er det samlet inn over 470 millioner kroner til forskning på kreft. 

I mars hvert år er det innsamlere som går fra dør til dør for å samle inn penger. En stor andel av innsamlerne er russ, men også bygdekvinnelag, frivilligsentraler, andre lag, foreninger og bedrifter bidrar. I Herøy er det frivilligsentralen som har tatt på seg et overordnet ansvar for aksjonen. Trykk her for å lese mer om Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon.

Leder i frivilligsentralen, Erika Puziene, forteller at man i år fikk vist hvor fint det er å samarbeide med ulike aktører. Tidligere har det er vært en hovedkomite som har hatt mye arbeid med både planlegging og gjennomføring mens det denne gangen ble samlet inn penger gjennom selvstendige arrangement.

Frivilligsentralen laget plakater til «kaketirsdag» der folk kunne ta med seg en kake eller noen annet godt til lunsj som de kunne selge til en kollega eller andre som var innom. Her kunne folk bestemme selv hvor mye de ønsket å vippse for å støtte innsamlingsaksjonen.

- Folk var veldig flinke til å ta med seg noe, og dette er derfor noe vi absolutt skal fortsette med til neste år, sier Puziene.

Klesbyttekafé på skolen
I aulaen på Herøy skole arrangerte valgfaggruppa «Innsats for andre» klesbyttekafé der det kom inn over 7000 kroner. Her var nok også lærer Kirsti Iversen sentral i både planleggingen og gjennomføringen, da hun i flere år har vært sterkt engasjert i denne innsamlingsaksjonen.

Elevene stilte opp med både moteoppvisning, salg av kaffe og kaker og loddsalg. I tillegg ble det selvsagt også solgt klær som var levert inn. Gevinster ble gitt av Herøy kommune, Herøy skole, MIX (kiosken), Prix, Spar, Mowi, elevbedrift i 8 klasse, Linn Iren Skogmo og «Innsats for andre».

Det var også noen fysiske bøsser i sving der folk kunne putte på penger. De fleste valgte nok å bruke vippsnummeret, men Erika forteller at det i Brasøy kom inn nesten 3000 kroner i kontanter. Her bidro nok Monika på butikken til at resultatet ble veldig bra.

- Totalt kom det inn rundt 12000 kroner og det er vi godt fornøyd med. Det var også veldig fint at vi i år fikk til et skikkelig godt samarbeid med ulike aktører om denne innsamlingsaksjonen. Frivilligsentralen var kanskje den som gjorde minst denne gangen, avslutter Erika Puziene.

Foto: Kirsti Iversen