Speiderne kommer foruten Norge fra landene Sri Lanka, Burundi, England og Russland. Til tross for kraftig regn og en trøblete start på leiren har aktivitetene gått som planlagt for de 28 speidergruppene som er representert på leiren.

Handler lokalt
Det går selvsagt med mye mat til å mette så mange aktive speidere. Lars Ivar Fridtjofsen i matgjengen eller intenatur som det heter på speiderspråket forteller at det meste av varer handles lokalt.

- Vi handler det meste på Spar-butikken på Tenna og jeg må bare skryte av fantastisk service på innehaveren Arild. Han fikser det meste og de kommer også med varer inn i leiren og det er supert.

- Vi har satt opp faste menyer hver dag og all mat blir laget i matteltet før den blir hentet av de ulike speidergruppene. Det kan blant annet nevnes at det går med 300 brød hver dag, sier Fridtjofsen.

Tidlig krøkes
Rundt omkring på speiderleiren er det et yrende liv med ulike oppgaver. Vi treffer speidere i alle aldere som er opptatt med ulike gjøremål. Det er lett å la seg imponere over hvor flinke speiderne er til å lage en koselig for sin gruppe. Med enkle materialer bygger de blant annet flotte portaler og lange bord som de kan samles på når de skal spise.

Selv om speiderne i leiren i hovedsak er i alderen fra 5. klasse og oppover finner vi også noen som har fått lov til å være med sammen med en mor eller far som er speiderleder. En av dem heter Erik og kommer fra Bodø og vi treffer han når han er opptatt med å hente ved til sin speidergruppe. Det er ingen tvil om at han tar oppgaver seriøst og han har nesten ikke tid til å slå av en prat. Han kan fortelle at han har hentet ved mange ganger tidligere og det virker som om han trives godt med oppgaven.

Speider-haik
En vanlig aktivitet for speiderne er at de drar ut på speider-haik. Haik innebærer at ei gruppe skal klare seg alene ute i naturen i minst 18 timer sammen med en patruljefører og assistent. Dette innebærer at de skal overnatte ute og da er det ikke lov til å ligge i ei hytte eller et telt. For mange kan nok dette være tøft, men for de aller fleste går det greit å klare seg uten mor og far ei natt under åpen himmel.

Mens noen dro ut på haik til Dønnamannen og Åkvikfjellet var det andre som dro på kanohaik til Andøya som ligger like ved speiderleiren.

Patruljefører Martin kan fortelle at det var 33 speidere som lå ute natt til onsdag denne uka.

- Mange av dem kom fra Herøy, men vi hadde også med oss speidere fra Øksnes, Ballangen og Rana. Det gikk veldig fint selv om det var noen herøyspeidere som slet litt med hjemlengsel. Alle klarte imidlertid å fullføre oppdraget og det er vi godt fornøyd med. Det var stort sett fint vær, men på grunn av litt regn i løpet av natta fikk de lov til å ligge under en presenning, sier Martin

- Jeg har væt med i speiderbevegelsen i mange år og trives godt med det. Det er stort fokus på lederskap og en fin organisasjon å være medlem i. Jeg har også sittet i landsstyret en periode, sier Martin.

Martin skryter for øvrig av lokalbefolkningen som har vært veldig hjelpsom.

Vi tok en prat med noen Herøyspeidere like etter å ha vært på kanohaik til Andøya. Til tross for at det ble litt regn var alle enige om at det hadde gått greit på turen. Noen av dem hadde nok litt hjemlengsel, men etter å ha fått pratet med mor og far hadde det gått greit.

Svært førnøyd
Astrid Lyshol Johansen forteller til Herøyfjerdingen at hun er svært fornøyd med hvordan leiren har fungert. Hun er programansvarlig og sier at det meste har gått etter planen.

- Vi ble litt satt ut av regn de første dagene og det var noen store telt som ramla ned, men det meste var greit å fikse. Til tross for striregn og våte speidere møtte allikevel alle til gudstjeneste søndag kveld og det er jo imponerende, sier Johansen.

Johansen opplyser at det er heldagsprogram hver dag med ulike aktiviteter som speiderne kan være med på og hun skryter av både speiderne og lokalbefolkningen.

Møt opp på marked
Førstkommende fredag (04.08) fra 11.30 blir det marked i speiderleiren og da skal speiderne vise fram og selge ulike produkter og tjenester for å få inn penger til årets globalaksjon. De håper derfor at riktig mange kommer innom markedet for å se på hva speiderne har å tilby,  samtidig som de støtter et godt formål.

Globalaksjonen er KFUK-KFUMs årlige solidaritetsaksjon der barn og ungdom i Norges KFUK-KFUM og Norges KFUK-KFUM-speidere samler inn penger for å hjelpe unge mennesker til å kjempe seg ut av fattigdom.  Globalaksjonen 2016-2017 har fokus på økonomisk rettferdighet og etisk handel. I år har de spesiell fokus på Sri Lanka og da er det jo ekstra bra at de har med seg speidere fra dette landet.

KFUK-KFUM-speidere
KFUK-KFUM-speiderne er en av Norges største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner med 11.000 medlemmer fordelt på 250 grupper over hele landet. De tilbyr speiderarbeid for barn og ungdom i alle aldrer.

  • I speideren blir du medlem av en patrulje: En gjeng på fire til åtte speidere som holder sammen i tykt og tynt.
  • Det finnes 40 millioner speidere i verden. 
  • I KFUK-KFUM-speiderne kan du dra på patruljeførerkurs, snøhulekurs, leir og mange andre spennende arrangementer.
  • Speidere drar mye på tur, sammen med speidertroppen til speiderhytta, ut i skogen med patruljen og på leir i utlandet.
  • Hvert fjerde år arrangeres landsleir hvor mange tusen speidere deltar. Da sover du i telt i en uke, opplever masse spennende og lever i en stor speiderby sammen med speidergruppen din.
  • I speideren kan du lære å bygge ting av trestokker og tau, padle kano, klatre, leke, lage mat på bål og sove under åpen himmel sammen med gode venner.

Kilde: http://kmspeider.no/