Om lag 100 betalende fikk med seg Ingrid Evetsens kåseri på Herøydagenes siste dag. Evertsen er en kjent kåsør i radio, og fra TV kjenner mange henne som «Mossa» fra Rorbua.

­­- Her er jo så fint og velstelt. Til og med sauene er nyklipte, skrøt Evertesen om Herøy, og fikk på den måten satt stemningen.

Skråblikk
- Jeg tar utgangspunkt i meg sjøl. Å komme hit og snakke om dere ville jo vært frekt, sa Evertsen som gjennom det timelange kåseriet bød på muntre historier og skråblikk på hvordan det var å vokse opp i Nord-Norge på 60-tallet.

Historiene om hennes første par ski og hvordan hun lærte å sykle på herresykkel med stang i en lang nedoverbakke vakte både munterhet og gjenkjennelse.

Det samme gjorde historien om arvede klær, og mote fra det lokale S-laget.

Tidlig tulling
- Jeg ble tidlig sett på som en tulling, fortalte Evensen. Hun hadde lært seg å lese ved å følge med på storebrorens lekser fra andre siden av kjøkkenbordet, og la av gammel vane leseboka opp ned da hun begynte på skolen.

­­- Der jeg kommer fra er det helt vanlig å lese på denne måten, forsvarte hun seg med overfor lærer og klassekamerater, og fikk etter det gå i fred, fortalte hun..

­­- Jeg har mange ganger lurt på hvor de trodde jeg kom fra, flirte Evensen, og fikk hele salen med i latteren.

Nytt hus
Men de frammøtte fikk også historien om hvordan det var da familien flyttet inn i nytt hus i 1965, og om de skremmende terminene, som Evertsen i lang tid trodde var en farlig sykdom.

­­- Det er rart. I dag har vi hus til flere millioner kroner, men det er aldri noen hjemme, sa Evertsen.

Treffende karakteristikker
Hun ga de frammøtte muntre skråblikk og treffende karakteristikker av flere forskjellige yrkesgrupper. Både flyvere, flyvertinner og bankfolk fikk passene påskrevet, før Evertsen tok for seg folkehelse og samhandlingsreform, trening og kosthold.

­­- Man trener seg til tulling og har kokebøker som handler om hvordan man kan lage mat uten å spise, sa Evertsen som også greide å bevege publikum før hun sendte dem ut i godværet;

­- Husk vi har bare dette livet, formante hun.

Tekst og foto: Trine Merete Albrigtsen