Kommunelege 1 Inge Skauen (48) fra Brønderslev i Danmark legger ikke skjul på at de unike mulighetene for å kunne dyrke sin interesse for padling var den viktigste årsaken til at hun og ektemannen Bent havnet i Herøy. I flere år har legetjenesten i Herøy vært godt ivaretatt av vikarer, spesielt godt ble det etter at Martin Holzmann laget en turnusordning for godt kompetente leger som tok sine perioder i Herøy. Men til tross for at vikarlegene ivaretok den nødvendige pasientbehandlingen, er det ulike arbeidsområder som naturlig nok ikke er blitt ivaretatt. Blant annet gjelder det forebyggende helsearbeid og arbeid med interkontroll og prosedyrer. I slutten av november var helsetilsynet på besøk på legekontoret og fant to små avvik som nå er rettet opp.

Helse-Miljø-Sikkerhet - Kontoret har vært veldig velfungerende de siste årene, og vikarene har ivaretatt det meste. Men noe har det vært behov for å prioritere ned i perioden uten faste leger, og noe av dette handler om Helse, Miljø og Sikkerhet. - Nå har vi vært en runde på alle skolene og disse har fått på plass en del av manglene de som påpekt tidligere i år. To av skolene står nå klar for godkjenning. Vi har også planlagt besøk i alle barnehagene og kommer snart i gang med å ta bakteriologiske prøver av bassenget. Kommunelegen skal også være en kontrollinstans i forhold til røykeloven, og her jobber vi sammen med arbeidstilsynet, forteller Inge Skauen.

Vaktsamarbeid en betingelse Hun håper at det skal være tilsatt kommunelege 2 før jul, men det er uvisst når denne kan tiltre. I februar går virkeperioden for turnuslege Regine Knutsen ut, men Inge Skauen håper Herøy vil bli tildelt turnuslege til høsten igjen. - Det er bare Herøy og Lurøy som ikke har fått turnuslege i denne runden. På den postive siden må det også nevnes at Herøy og Dønna fra 1. oktober har fått på plass et vaktsamarbeid, og det var en av betingelsene for at jeg kom til Herøy. Det gjør det mindre belastende å være lege i en øykommune, forteller Inge Skauen. Og hun ser for seg en lang framtid i Herøy, hvis hun finner et hun som tilfredsstiller kravene. Det gjør ikke dagens legebolig. - Finner vi drømmehuset, er det stor sannsynlighet for at jeg blir her. Jeg flyttet tross alt fra en jobb jeg trivdes godt i. Men forholdene for padling på ytre Helgeland er fantastiske og det har hatt opplevde av naturen er at her er det utrolig vakkert, avslutter Inge Skauen.