Og ordlyden i vedtaket er klinkende klar: Velg å beholde slakteriet i Herøy:

"Etter fylkesrådets vurdering vil konsekvensene bli klart størst om anlegget på Herøy legges ned.

I og med at lakseslakteriet på Herøy sysselsetter nesten dobbelt så mange personer som på Halsa, vil også de befolknings- og sysselsettingsmessige konsekvensene bli størst i Herøy.

Et usikkerhetsmoment som analysen ikke har tatt opp er ytterligere ringvirkninger overfor annet næringsliv. Herøy kommune er med sin ensidige næringsstruktur og avhengighet av oppdrettsnæringen, særdeles sårbar ved store endringer i næringen.

Fylkesrådet i Nordland vil be styret i Marine Harvest om å legge vekt på de samfunnsmessige virkningene som framkommer i de utarbeidede forstudien."

I fylkesrådets vedtak heter det videre:

Situasjonen for Herøy og Meløy er ulik. I Herøy sysselsetter slakteriet mellom 70 og 100 personer avhengig av antall skift/produksjonstopper mens anlegget på Halsa sysselsettinger mellom 40 og 55 personer.

Nordland fylkeskommune har med utgangspunkt i den foreliggende situasjonen fått utarbeidet en forstudie om de samfunnsmessige konsekvensene av en nedlegges av ett av disse anleggene.

Rapport Rapporten tar utgangspunkt i kommunene Herøy i og Meløy. Rapporten gir en nøytral beskrivelse av virkningene for befolkning, sysselsetting og kommunenes frie inntekter.

Som det framgår av rapporten er næringsstrukturen vesentlig forskjellig i de to kommunene.

I Herøy finner vi rundt 40% av de sysselsatte innen primærnæringen (vesentlig fiske og oppdrett) og innenfor næringsmiddelindustrien.

I Meløy er tilsvarende andel for primærnæringen og næringsmiddelindustrien på 12.6%.

- Vi er styrket Ordfører Arnt Frode Jensen mener slakteriet i Herøy er styrket etter støtten fra Fylkesrådet i Nordland.

- Dette er en stor hjelp for fiskeriministeren før møtet med Marine Harvest i neste uke. I de aller fleste tilfeller lytter de nasjonale myndighetene på hva de regionale myndighetene sier, mener Jensen.

Dermed vil fiskeriminister Helga Pedersen ventelig ha samme standpunkt i møte med Marine Harvest.

Men ordfører Jensen mener kampen langt fra er vunnet og han lover å slåss for arbeidsplassene helt til avgjørelsen skal tas, nemlig i løpet av første uka i mai.

- Jeg er også kjent med at Odd Eriksen har bedt Marine Harvest om å stå ved lovnaden om å være en samfunnsaktør og vise det her i Herøy.

Hvis ikke oppdrettsgiganten holder lovnaden, vil nok kommunene i framtida bli mye mer restrektive i forhold til arealplanlegging, avslutter Arnt Frode Jensen.