Alle som var til stede på Flostad i går kveld ble fristet til å bruke store ord, for fiberkabelens ankomst til Herøy representerer et voldsomt skritt i riktig retning.

Viktig for næringslivet
Ikke bare for alle de som bruker internett, TV og telefon på fritiden, men spesielt for den delen av næringslivet som i flere år har gått og ventet på skikkelig bredbånd.

I går kveld var de to største bedriftene i så måte representert på Flostad - Marine Harvest ved blant annet fabrikksjef Kjell Stokbakken og Seløy Undervannservice AS ved markedssjef Einar Martin Nordnes.

Dro kabelen på land
Nordnes kunne samtidig se at hans erfarne mannskaper ombord på "Nautilus Pride" og den gode gamle "Nautilus" bringe fartøyene helt opp i fjærsteinene og dra kabelen på land.

Kabelen til Herøy Fiber AS har en voldsom kapasitet, med 48 tråder innenfor beskyttelsen.

Enorm kapasitet - En av 48 trådene er tilstrekkelig for å forsyne Herøys behov, men denne kabelen skal også være en reserve hvis kabalen mellom Ørnes og Sandnessjøen skulle ryke et eller annet sted.

Kabelen vår skal kobles på kabelen som forsyner Lurøy med bredbånd og dermed kan signalene til store deler av Nordland gå gjennom denne kabelen, sier Jens Norum.

Fin trasé
En av skipperne ombord i "Nautilus Pride" Leif Karlsen kunne blant annet fortelle av "vår" kabel har kapasitet til 250.000 telefonsamtaler samtidig. Som et eksempel.

Men i går var det skipper Thomas Skipnes som med en hastighet på vel en kilometer i timen trygt tok kabelen fra Sandnessjøen til Herøy.

Da fulgte han en innlagt trasé som ligger vel 20 meter unna strømkabalen ut til Herøy.

Fulgte innspurten
Herøyfjerdingen ble med styreleder i Herøy Fiber AS Elbjørg Larsen og daglig leder Jens Norum ombord i "Nautilus Pride" da skipper Thomas Skipnes hadde om lag to nautiske mil igjen av overfarten.

De fikk da med seg sjarmør-etappen inn til Flostad og det lille historiske øyeblikket da kabelen kom iland.