Toget startet som vanlig ved torget kl. 11.00 og gikk en runde rundt omsorgsboligene og Herøy omsorgssenter før det endte opp i Herøy kirke. Herøy musikkorps stilte som vanlig opp spilte marsjer til det rekordlange toget.

 

I Herøyhallen var det salg av kaker, kaffe og andre godsaker. Det var sang av alle elevene ved Herøy skole, korpsmusikk og det ble holdt tale for dagen av Ingvild Håland og Eskil Dahl Pettersen. Det ble utendørs aktiviteter som; sekkeløp, "potetløp" med skje, frisbee kast i ringer og maskeradefotball med de maskerte voksne mot barna.

 

Det var mange som møtte opp på 17. mai feiringen i Herøy, noe som sikkert skyldes det flotte været og konfirmasjonen på søndag.

 

Feiringen ble arrangert av 8. og 10. klasse ved Herøy skole, der elevene Eskil Dahl Pettersen (10. klasse) og Ingvild Håland (8. klasse) holdt tale for dagen i Herøyhallen.

 

Her kan dere lese den flotte talen:

 

Gratulerer med dagen alle sammen. Gratulerer med at vi feirer denne dagen sammen, som et symbol på vårt felleskap her i Herøy og at vi bor i et fritt land i den fredelige delen av verden.

 

Igjen er vi samlet for å feire 17. mai. Det er snart 200 år siden 112 menn var samlet i Eidsvoll for å skrive grunnloven, som er bygd på idealer om frihet, likhet, brorskap å ikke minst kjærlighet til landet vårt.

 

Det er så lett å ta det vi har som en selvfølge, at de som har vokst opp de siste 50 årene tar det her med frihet og velstand for gitt. Men da må vi huske at det er folk som lenge har kjempet for alt vi har og hvor godt vi lever.

 

Hvilke utfordringer ser vi egentlig i det rike, frie samfunnet vi lever i? Vi har det jo såpass godt og er såpass fornøyde med oss selv, at vi har jo snart ikke noe å oppnå eller kjempe for lengre. Svaret er da likegyldighet; at vi blir for selvsentrert til å vise respekt og omsorg for andre. Alle har jo et ansvar for hverandre. Respekt og toleranse. Det er det Henrik Wergeland sto for, og han har jo hatt veldig stor betydning for 17. mai feiringen som vi har feiret i alle år.

 

Her på Herøy er jo 17. mai en viktig tradisjon, og det er det nest største arrangementet vi har, etter Herøydagan. Vi har alltid vært flinke til å gjøre det her til et av de store høydepunktene i året, spesielt for ungene sin del.

 

Det her leder oss til et nytt spørsmål; Hva er det vi egentlig jubler for her på Herøy.

 

Siden 17. mai 1999 har Herøys befolkning vært samlet i denne hallen og feiret 17. mai sammen. Vår kommune har mange ting å være stolte og fornøyde med. Vi har et fantastisk felleskap, samfunn og flotte folk. Vi tar godt vare på hverandre og stiller opp når det trengs. Noen vil være hjemme og vente på at andre skal ordne og fikse, og det er så underlig å se at noen bruker energien sin på å være misfornøyde.

 

Det er ikke med å være misfornøyde at vi blir bedre, men det å se på muligheter og finne løsninger som er til beste for alle. Å gjøre noe sammen gjør noe med oss alle. Derfor er alle frivillige å regne som grunnsteiner i vår kommune.

 

Så mange som er involvert i idrettslaget, korpset, ungdomslagene og nå sist tjukkasgjengen for å nevne noen. Det gir glede å delta sammen med andre, med oppgaver som er viktige for andre. Det skaper fellesskap. Dugnad sammen med foreldre til de andre på skolen. Det gir samhold, det gir nye bekjentskaper og det gir glede. Og så vet vi jo at det gir noe tilbake, for eksempel: mulighet til å dra på Norway Cup med laget, 10. klassen får dra til Polen og nytt kjøkken på ungdomshuset.

 

Dugnad er litt som limet i et lite samfunn. Herøy er kommunen jeg er stolt av å si at jeg kommer fra. Det som er så artig å oppleve er at alle som kommer hit og som ser på kommunen med nye øyne er så imponert. De tar med seg så mange gode opplevelser og minner her ifra.

 

Så med dette så sier jeg GRATULERER MED DAGEN nok en gang. Fortsett og feire. Fortsett å være med på å gjøre Herøy til noe som skaper stolthet og en plass som er bra å bo i.

 

(Talen er omskrevet fra dialekt til bokmål)

 

Flere bilder fra 17. mai feiringen kommer på Facebook-sida til Herøyfjerdingen.

Trykk her