Frode Nilsen dro i slutten av januar på vinterfiske på Røst, hvor han har drevet vinterfiske de siste 10-11 årene. I slutten av mars ventes han til kai i Husvær igjen med den 35 fot store sjarken ”Nyhav”.

- Den ville jeg ikke ha byttet med noen. ”Nyhav” ble kjøpt for 11 år siden fra Kristiansund og det har knapt vært behov for å ha den på verksted for reparasjon, forteller Frode Nilsen til Herøyfjerdingen.

Egen båt i 20 år Det han ikke sier, er at behovet for verksted kanskje like mye skyldes ham selv. For Frode Nilsen er en altmuligmann som selv står for vedlikeholdet av båten.

- Med godt vedlikehold slipper man unna de store reparasjonene. Men nå skal man jo være forsiktig med å si slikt, for plutselig så skjer det noe og så må båten på verksted, sier han videre med en smil.

Altmuligmann til tross, det er fra fisket han henter mellom 80 og 90 prosent av inntekta si. Og bortsett fra vinteroppholdet i Røst, er det seifiske utenfor Ytterholmen han tjener pengene sine på. Han har vært fisker hele sitt voksne liv og hatt egen båt siden han var 30.

Tangskjæring En periode drev han også med tangskjæring og leverte da til tangfabrikken Algea i Brasøy. Etter dette leverte han tang til mottaket i Brønnøy.

Det kan her være morsomt å legge merke til at tidligere Algea Produkter nå er registrert som aksjeselskap under bransjen "produksjon av fôr til husdyrhold" og holder til i Bærum.

Et nøttsøk på ”Algea” fører oss blant annet til Tanghøstlaget Tj Ans med adresse Algea AS, i Brønnøysund.

Nede ved havna har han bygget seg en liten slipp som kan ta opp båten på opptil 20 fot. Dette tilbudet er det en del fiskere som benytter seg av i forbindelse med tilsyn under båten.

Bygger kai Når han kommer hjem til Brasøy etter et par måneder i Røst, planlegger Frode Nilsen å fiske sei i kombinasjon med å være snekker.

- Det har blitt bygging av kai jeg mest har drevet med. Det er jo ingen andre som gjør dette, så folk ringer og maser. Jeg har bygd kai for blant andre Ingvar Andreassen på Sør-Herøy, en 30 meter lang kai i Henningsvær.

Ellers står det kaier i både Hestøy, på Skogsholmen og i Sandvær som jeg har bygd, avslutter det allsidige karen.

Foto: Alf Rune Olsen