De fire ekstrasakene ble behandlet til slutt på møtet. Blant disse var en av sakene unntatt offentlighet og gjaldt søknad om tilskudd fra næringsfondet.

Her tar vi kun med vedtakene som formannskapet gjorde. For bakgrunnsopplysninger til hver sak, se forhåndssak her på nettsiden fra 29. august.

Til stede på ettermiddagens formannskapsmøte: Ordfører Arnt Frode Jensen, varaordfører Laila Furu Vold og Elbjørg Larsen (alle Ap), Bjørn Lund (Sp) og Kjell Inge Jakobsen (uavhengig). Sistnevnte var innkalt for Bjarne O. R. Møller (Frp) som hadde meldt forfall. Dessuten var rådmann Roy Sogsholm og formannskapssekretær Liv Hansen til stede.

Sak 120/07: ÅPNING AV OPERAEN 12.04.2008 DELTAKELSE I SLAVEKORET Formannskapets vedtak: Da det ikke er dekning innenfor rammen i kap. 1.2, kan det ikke bevilges penger til deltakelse i Slavekoret.

Debatt: Ordfører Arnt Frode Jensen foreslo å bevilge 24.300 kroner til at en person reiser og representerer Herøy kommune. Under voteringen fikk forslaget kun hans egen stemme.

Sak 121/07: KOPIERINGSAVTALEN: NY MØNSTERAVTALE OG FAKTURA FOR 2007 SAMT ETTERBETALING 2006 OG 2005. Formannskapets vedtak: Den nye mønsteravtalen mellom Herøy kommune og Kopinor for perioden 7. april 2006 til og med 31. desember 2009 godkjennes, og faktura for perioden 2005 til 2007 betales.

Saka ble trukket fra forrige møte i formannskapet fordi avtalen ikke var lagt med.Nå var avtalen vedlagt og politikerne kunne ta stilling til saka.

Sak 122/07: ADKOMST FRITIDSTOMTER SØRVÅGEN Saka ble trukket fra formannskapet fordi partene i saken er kommet til enighet.

Sak 123/07: TILBUD OM KJØP AV TEIGER - AGNES HENRIKSENS DØDSBO Formannskapets vedtak:: a. Boet tilbys en pris for veggrunn på kr. 10 pr m2 ved innløsning av ca 528 m2 (kartmålt). b. Kommunen dekker gebyrer for skylding og tinglysning. c. Formannskapet anbefaler boet å tilby resterende deler av teigene til de oppsittere som måtte være interessert etter den beskrivelse man har vurdert under posten vurderinger/betraktninger av de forskjellige teigene, da øvrige teiger naturlig sokner til disse og generelt sett ikke er av interesse for kommunen da de ikke vil ugjøre selvstendige utbyggingsenheter

Sak 124: SØKNAD OM KONSESJON, GNR. 7, BNR. 3, FNR. 10. AINA OG ANNBJØRN SÆTRE, LEIRFJORD Formannskapets vedtak: Det innvilges konsesjon på gnr. 7, brnr. 3, fnr. 10 til fritidsformål til Aina og Annbjørn Sætre, Leirfjord.

Sak 125/07: SØKNAD OM KONSESJON GNR. 5, BRNR. 381 I HERØY. ØYSTEIN LARSEN OG WENCHE TORVUND, STAVANGER Formannskapets vedtak: Det innvilges konsesjon for gnr. 5, brnr. 381, til fritidsformål til Wenche Torvund og Øystein Larsen, Stavanger.

Sak 126/07: SØKNAD OM KONSESJON, GNR. 26, BNR. 33. MARGIT EDVARDSEN OG KARL W. ABS, HERØY Formannskapets vedtak: Det innvilges konsesjon på gnr. 26, brnr. 33 til fritidsformål til Margit Edvardsen/Karl W. Abs, Herøy.

Sak 127/07: SØKNAD OM KONSESJON, GNR. 6, BNR. 105. IRENE HOLMVIK, SANDNESSJØEN. Formannskapets vedtak: Det innvilges konsesjon på gnr. 6, brnr. 105, til fritidsformål til Irene Holmvik, Sandnessjøen.

Sak 128/07:S ØKNAD OM KONSESJON GNR. 7, BNR. 67 I HERØY. BENTE CHRISTENSEN OG ARILD SANDVIK, KVALØYSLETTA Formannskapets vedtak: Det innvilges konsesjon på gnr. 7, brnr, 67, til fritidsformål til Bente Christensen og Arvid Sandvik, Kvaløysletta.

Sak 129/07: FESTEAVGIFT - KIRKEGÅRDSVEDTEKTENE Formannskapets vedtak: Festeavgiften settes til kr. 50.- pr. år. Festetiden settes til 10 år om gangen. Ved revidering av kirkegårdsvedtektene skal festeavgiften ses på, på nytt.

Sak 130/07: BEDRIFTSKOMPETANSE AS - AVTALE OM BISTAND I FORBINDELSE MED ØKONOMIPLANPROSESSEN - FORBEREDELSE TIL OMSTILLING Formannskapets vedtak: Herøy Kommune engasjerer Bedriftskompetanse AS v/Roger Veinan til bistand i forbindelse med økonomiplanprosessen 2008 – 2011 – forberedelse til omstilling. Oppdraget gjennomføres innenfor en øvre honorarramme på kr.168000 eks. mva. Rådmannen gis fullmakt å underskrive avtalen.

Debatt: Ordfører Jensen: Jeg er trygg på at vi har en administrasjon som håndterer dette på en god måte. Folk skal være trygge.

Elbjørg Larsen (Ap): Dette er en prosess for å ta ned drifta og det gir meg på en måte negative signaler. Motstykket er å bygge opp.

Ordfører Jensen:Uansett må vi på en best mulig måte fortsette være en effektiv kommune. Lykkes vi med omstillingen, så har vi et godt utgangspunkt for å bygge.

Rådmann Skogsholm: Vi jobber like minst mye med å få nye aktiviteter og har blant inne søknader på flere millioner kroner i skjønnsmidler. Men vi kan ikke leve med denne type inntekter. Vi må komme i balanse, slik at vi kan satse skikkelig offensivt, slik Elbjørg er inne på.

Og har vi ikke klart å komme i balanse til 2009, vil vi være i en farlig situasjon. Fram til da har vi avsatt midler.

Det skaper uro i organisasjonene å være i omstilling. Derfor er det om å gjøre å få bort uroen så fort som mulig.

Bjørn Lund (Sp):Hensynet til befolkningen bekymrer meg like mye og mange signaler i media har gjort enkelte urolige. Det har dannet seg bilder før prosjektet er kommet igang.

Kjell Inge Jakobsen (Uavh): Hvem har tatt til ordet for at det er Bedriftskompetanse vi skal bruke i denne sammenhengen?

Rådmann Skogsholm: Det skjer med bakgrunn i samtaler med Fylkesmannen. Vi er i en god dialog med Fylkesmannen og det kan være lurt i det videre arbeidet at Fylkesmannen kjenner til saka.

Vi har diskutert saka på ledermøte i kommunen. Men her skal prosessen få lov til å gå sin gang. Jeg vil derfor ikke lage noen innstilling før en uke før dere får saka på bordet. Før den tid vil dere ha fått en presentasjon fra Roger Veinan i Bedriftskompetanse.

Sak 131/07: SØKNAD OM KONSESJON - GBR.6 BNR.167 OG 169 TROND OLSEN, SELØY Formannskapets vedtak: Det innvilges konsesjon til næringsformål.

Olsen holder på å kjøpe arealene som Seløy Undervannsservice hadde brukt på Ormsøy. Nå viser det seg at selskapet ikke har ordnet med grunnervervelse etter hvert som firmaet trengte mer areal. Dette er areal firmaet har brukt inntil nå.

Parsellene skal legges til nrukesnummer 31 med flere og brukes i turismesammenheng som heter Seløy Kystferie.

Sak 132/07: SØKNAD OM KONSESJON - PARSELL FRA GNR.5, BNR. 4, TIL NORD-HERØY SAMDRIFT EIENDOM AS Formannskapets vedtak: Det innvilges konsesjon.

Bakgrunn: Det ble i forannskapet 21.juni 2007 innvilget konsesjon til Nord-Herøy samdrift DA på en parsell fra gnr. 5/4.

Her var det snakk om ett selskap. Nå har søker delt opp selskapet i et driftsselskap og et eiendomsselskap og gitt driftsselskapet det navnet det var søkt på. Saken var da så ny at selskapet ikke hadde noe organisasjonsnummer. Nå har de fått org.nummer på begge selskapene.

Kornelius Dahl skriver: "Det skal være et driftsselskap og et eiendomsselskap som nå er oppdelt. Konsesjon ble feilaktig søkt på og gitt til driftsselskapet".

Sak 133/07: SØKNAD OM TILSKUDD - BOKPROSJEKT BJØRN ØKERN, BRASØY Formannskapets vedtak: Herøy formannskap imøtekommer søknaden fra Bjørn Økern med tilskudd kr. 23.900 til formål som omsøkt.

Økern søker om tilskudd til dekking av trykkeutgifter forbundet med bokutgivelsen "Svalbard 1969".

Økern uttaler: "Bakgrunnen for fortellingen er faktabasert på min egen reise vinteren 1969. Stedene er beskrivet som de er, menneskene nesten de samme og Østkysten på Svalbard beskrevet som den var. Oppi dette har jeg plassert en overraskende hendelse med stor dramatikk og naturligvis en kjærlighets-historie. Dermed får storyen et autentisk preg, selv om det meste er oppdiktet," skriver Bjørn Økern.

Samlet sum på prosjektet, inkludert lansering på Brasøy kr. 53.600

Sak 134/047: SØKNAD OM TILSKUDD - NÆRINGSFONDET Saken er unntatt offentlighet.