Dette er den andre opplæringsfilmen Utviklingssenteret for sykehjem i Nordland har fått laget. Forrige film het "Maten e god den, det e'kje da…" og satte fokus på ernæring for eldre.

Manuset til filmen bygger på fagheftet "Mennesket lever ikke av brød alene - Aktiv omsorg med vekt på åndelige behov" som er skrevet av Stig Bjørnar Sivertsen, Olav Rune Ertzeid og Ellen Mogård Larsen. Ellen er FoU-leder for Utviklingssenter for sykehjemmene i Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna og har utarbeidet manuset til filmen. Filmen er produsert av Tor Arne Sandnes og Petter Aspdal i filmselskapet Se Nor fra Nesna. Det deltok hele 40 aktører i filmen, der 25 av dem kom fra Herøy.

Historien om Anna
I filmen får vi blant annet høre historien om Anna, mesterlig spilt av amatørskuespiller Aud Halsen Myhre.

Anna ville alltid sitte langt bak i fellessamlingene i stua på avdelingen. Hun hadde noe språk, men sa ikke så mye. Derimot deltok hun aktivt på alle sangstundene og elsket de gamle salmene. Etter hvert som hennes fysiske tilstand ble gradvis redusert, endret personligheten seg drastisk. Hun ble aggressiv og begynte å rope høyt.

Vi får se hvordan personalet gjennom innhenting av bilder og annen informasjon får laget et minnealbum om Anna og på denne måten får tilnærmet seg henne på en helt annen måte. Hun blir mye roligere og får et bedre liv mot slutten av sitt liv.

Filmen er tenkt brukt i opplæring til ansatte, pårørende og frivillige.

Humørsprederne
Filmens kanskje sterkeste scene er når vi får se våre "Humørspredere" i aksjon. De har helt siden 1. klasse vært jevnlig på besøk på omsorgssenteret på Herøy og har blitt kjent over hele landet for sin omgang med beboerne der. I filmen får vi se hvordan to av dem, Isak og Elias tar seg av Knut Almendingen på en enestående måte. Dette er virkelig rørende.

- Den klokskapen som vi ser hos elevene deres er helt unik. Måten de snakker med en gammel person som ser og hører dårlig og som av og til sier noe som ikke alltid er lett å forstå er virkelig enestående. Slike gode prosjekter fortjener å bli formidlet til andre, sa Ellen Mogård Larsen i sin omtale av filmen før den ble vist.

Tredje filmpremiere på Herøy
Tor Arne Sandnes i filmselskapet Se Nor fra Nesna forteller til Herøyfjerdingen at dette er tredje filmen som har premiere på Herøy.

- Både den forrige filmen som ble laget for Utviklingssenteret og selvsagt den flotte herøyfilmen som ble laget til Herøy kommunes 150 års jubileum i 2012 har hatt premiere på Herøy. Vi trives veldig godt her og blir alltid godt mottatt og har også de siste årene hatt filmkurs for elevene på Herøy skole, sier Sandnes.

Fakta
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) er en nasjonal satsing som skal bidra til gode pleie- og omsorgstjenester i kommunene. Satsingen er tilskuddsfinansiert av Helsedirektoratet og er en videreutvikling av satsingen ”Undervisningssykehjem” som startet i 1999. Visjon for satsingen: Utvikling gjennom kunnskap.

I hvert fylke har vi to utviklingssentre; ett utviklingssenter for sykehjem og ett utviklingssenter for hjemmetjenester.