Bakgrunn for prosjektet er at Nordland fylkeskommune i samarbeid med Gjensidigestiftelsen har satt i gang en storsatsning på enkel tilrettelegging, skilting og merking av turløyper i fylket. Helgeland friluftsråd er et interkommunalt samarbeidsorgan for kommuner på Helgeland og består i dag av Grane, Vefsn, Leirfjord, Alstahaug, Dønna og Herøy kommune. Satsingen er motivert både ut fra folkehelse, friluftsliv og reiseliv.

Fra før er turløypa "Vennestien" ved Herøy skole ferdig merket og nå har også turløypa som går til Gårdsøytangen i Øksningan fått skilting etter standarden til Friluftsrådet. Dette er ei populær turløype som blir mye benyttet. Turen til Gårdsøytangen har en lengde på 2,3 km en vei, men det er også mulig å gå en kortere turløype dersom man ønsker det.

Når man kommer til Gårdsøytangen er det satt opp en gapahuk som er laget av Knut Åseng og satt opp av han og Svend Morten Reinertsen i fellesskap. Reinertsen har villsau i området og har vært med på dette prosjektet for å gi litt tilbake til de som benytter området til turformål. Gapahuken har fått navnet «Knutly» etter sin skaper.

- Turløypa er ferdig merka, men det gjenstår å få opp to infoskilt. Det ene skal stå på «Plassen» og det andre skal stå ved ungdomshuset på Øksningan. Her kan turgåere som kommer med bil parkere før de starter turen. Det er også mulig å parkere på «Drømmeplassen», sier folkehelsekoordinator Karina Kilvær.

- Før vi går i gang med merking av turløyper er vi avhengig av å få et utkast til skiltplan fra Helgeland Friluftsråd som er utformet etter gitte regler. I Brasøy har vi et slikt utkast på plass som nå skal tilpasses av lokale frivillige slik at merkingen kan gjennomføres. Derfor håper vi at det ikke går så lang tid før det blir klart her.

- Vi har frivillige på plass for alle turløypene som skal merkes, men på grunn av kapasitetsproblemer hos Helgeland Friluftsråd venter vi fortsatt på utkast til skiltplan for turløypa i Valsåsen og Staulen. Til hver turløype er det frivillige som tar seg av stifadderansvar. Det er disse som tar seg av alt arbeidet med å sette opp skilt og vedlikeholde turløypene mens det er kommunen som står som garantist for at stiene blir merket, avslutter Kilvær.

Alle turløypene på Herøy finner dere på Turkart Helgeland.