Tema for det felles formannskapsmøtet er regionalt samarbeid om næringsarbeidet i HALD-regionen etter omstillingsarbeidet i regi av HALD AS.

Omstillingsprosjektet HALD er inne i sitt siste år, og har fått mange lovord for å ha bidratt til å skape mange nye arbeidsplasser.

HALD AS ble etablert med formål å gjennomføre omstillingsarbeidet på vegne av eierkommunene Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna.

Per dags dato har ikke HALD AS fått noe mandat for å arbeide med næringsarbeidet i regionen etter 31.12 207.

Ambisjon: Ny fellesløsning Styret i HALD AS har, i samråd med eierkommunene, bestemt at det skal gjennomføres en forstudie denne vinteren for å avklare den framtidige organiseringen av næringsarbeidet i regionen.

Ambisjonen er å kunne iverksette en eventuell fellesløsning fra kommende sommer. Dette er, i følge sakpapirene til møtet 21. februar, også et tydelig krav fra Nordland Fylkeskommune i tilknytning til omstillingsbevilgningen for 2007.

Nå skal politikerne i de fire kommunene samles til å drøfte en mulig fortsettelse på samarbeidet.

I april i år skal de ulike kommunestyrene gjøre vedtak om eventuelt framtidig samarbeid og formannskapets møte gir politikerne anledning til å drøfte dette på forhånd.

Tre mulige modeller Til møtet neste onsdag er det lagt fram forslag om tre mulige hovedmodeller for det videre næringsarbeidet i regionen:

1. Regionalt næringsapparat for HALD-regionen. - I denne modellen kan det tenkes mange forskjellige tilpasninger, blant annet et felles selskap som inkluderer alle næringsarbeiderne i regionen, inkludering av reiselivsorganisasjonen i regionen og inkludering av landbruksapparatet i regionen.

2. Lokalt apparat i hver enkelt kommune - Dette alternativet baserer seg på at man ikke kommer fram til enighet om en eller annen form for regional løsning.

3. Regionalt apparat tilknyttet Helgeland Regionråd (8 kommuner) - Det er igangsatt en utredning av mulig næringssamarbeid i regi av Helgeland Regionråd. Dette omfatter kommunene i HALD, samt Vefsn, Lurøy, Rødøy og Træna. Dersom man ikke kommer fram til en omforent regional løsning i HALD, er det naturlig i neste omgang å drøfte hvordan dette kan inngå i en større struktur.

Programmet På møtet 21. februar skal rådmann i Herøy Roy Skogsholm presentere erfaringene med næringsorganiseringen i Mosjøen og Omegn Næringsselskap.

Det foreløpige programmet for det felles formannskapsmøtet 21. februar er som følger:

- Åpning av ordfører Ivan Haugland (Leirfjord)

- Presentasjon av erfaringer med næringsarbeidet i HALD AS ved daglig leder i HALD AS Tor Henning Jørgensen.

- Presentasjon av erfaringene med næringsorganiseringen i Mosjøen og Omegn Næringsselskap, ved rådmann i Herøy Roy Skogsholm.

- Hvilke forventninger har omgivelsene til de fire kommunene? Ved Terje Hammerfjeld, prosjektleder for forstudiet.

- Vurdering av ulike arbeidsoppgaver i næringslivet. (Gruppearbeid hvor deltakerne vurderer sentrale oppgaver i næringsarbeidet)

- Hva er de viktigste forutsetningene (kravene) kommunene stiller til en eventuell regional organisering av næringsarbeidet i Hald-regionen?

- Hva skjer videre? Ved Terje Hammerfjeld og Ivan Haugland.