Enorm kajakkinteresse
Trond Olsen i Seløy Kystferie forteller om en hektisk juli måned med fullt kjør hver dag.

- Det virker som om turistene har oppdaget Herøy og Helgeland. Vi har beklageligvis vært nødt til å si nei til mellom fem og åtte turister hver dag som har henvendt seg til oss om overnatting. Vi har henvist de til de andre overnattingsplassene på Herøy og Dønna, men det virker som det ofte har vært fullt over alt, sier Olsen

Stort potensiale
Trond mener at det er et mye større potensiale i turistnæringen og at markedseffekten med blant annet RIB-turer ut i skjærgården er undervurdert.

- Det er helt klart behov for flere senger og jeg tror vi vil se en enda større pågang neste år. Vi får fantastiske tilbakemeldinger når vi tar med oss folk ut i RIB i skjærgården til for eksempel Sandsundvær og Ytterholmen. Vi har noe helt spesielt hos oss og det ligger en enorm markedsverdi i dette, sier Olsen.

Trond forteller om en enorm økning av padlere som er ute etter å leie kajakk eller kommer med egen.

- Bare i dag har vi 10-11 som ligger klar på kaia i morgentimene. Jeg har selv padlet siden 1978 og skjønner godt at interessen er stor. I tillegg til padleturister er det også mange sykkelturister som kommer innom, avslutter Trond Olsen.

Økning tross kanonår i fjor
Kjell Inge Jakobsen som driver Augustbryggo sammen med sin kone Elsa sier til Herøyfjerdingen at det vært stor pågang av turister, spesielt i juli.

- Sesongen kom i gang for fullt rundt 14 dager senere enn i fjor, men siden har det vært stor pågang på turister. Vi har spesielt mange sykkelturister, båt- og kajakkturister som kommer innom. Selv om vi hadde et kanonår i fjor har vi hatt vel så mye folk i juli. Det har vært mange forespørsler om overnatting og oppstillingsplass for campingbiler og Nordlandshuset vi leier ut har vært mer opptatt enn noen gang, sier Jakobsen.

Kjell Inge sier han er godt fornøyd med årets sesong og legger til at de også har hatt mange som har leid seg inn hos dem og feiret blant annet bursdagsselskap.

Heftig juli
Gerd Almendingen driver både med kafe og overnatting i Brasøy. Hun forteller om en heftig juli med stor pågang av turister. Hun mener at det flotte været i sommer har ført til en eksplosjon.

- Jeg anslår at det har vært en dobling siden i fjor og jeg har egentlig hatt et luksusproblem. Det har eksplodert med padlere i sommer og jeg har hatt det fullt på campingen og det har vært mange som har ligget i telt, sier Almendingen som driver både Kråkebollen kafe og Brasøy Sjøcamping.

Gjeldfri
-
Jeg har en kort og hektisk sesong, men det er uten tvil i fellesferien det er mest folk her. I juni begynte det å komme en del folk, men det var ikke før i juli det eksploderte. Mange kommer igjen år etter år og det er jo hyggelig. Det blir selvsagt lange dager og man blir ikke rik av å drive med dette, men den gode sesongen i år har ført til at jeg har betalt ned gjelda på campingen et år før tida, avslutter Almendingen.

Storfornøyde gjester
Inge Skauen i Havnomadens Kajakksenter sier at de år har valgt å ha oppe bare i juli. Puben har dessuten vært stengt med unntak av helga i juni da de hadde konserter med blant annet Publiners.

- Vi har hatt storfornøyde gjester som har bodd her og vært ute og padlet kajakk og fisket om natten. Det har vært mye utleie av kajakker i tillegg til mange som har vært innom med egne kajakker. Mange kommer hit etter at de har sett oss på TV, blant annet i programserien Ut i naturen på NRK som første gang ble sendt i 2012 og siden har blitt sendt i reprise, sier Skauen.

Nesten firedobling
Etter en heller skral sommer i fjor virker det som det gode sommerværet har ført til en eksplosjon av campingturister på campingplassen Herøy Caravan på Tenna.

- Det er i juli vi har hatt størst pågang og vi har nok en firedobling i forhold til i fjor. Det virker som om turistene har oppdaget oss for fullt nå. Vi har en hatt en god del bobiler og campingvogner hos oss, men det er også en god del som camper i telt, sier Arne Thoresen.

Arne hevder i likhet med de andre at det er en hovedvekt av turister som kommer til Herøy for å padle kajakk i tillegg til en mengde sykkelturister.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger på den jobben vi gjør og det er selvsagt godt å høre, avslutter Thoresen.

Fantastisk sesong
Brygga på Herøy og Elfis sjøstuer rapporter om den samme trenden.

- Vi har hatt et veldig trøkk siden slutten av juni da Herøydagan ble arrangert. Det er nok mest kajakkpadlere og sykkelturister hos oss også i tillegg til både fastboende og de som kommer med båt, sier Elisa Thoresen.

- Vi har nok aldri sagt nei til så mange som i år og turistene er storfornøyde og overrasket over hvor fint det er her. Vi har hatt en fantastisk sesong og har allerede fått mange bestillinger for neste år. Mange vil ha Herøy som base for å padle kajakk, sykle eller gå på Dønnamannen, sier Thoralf Lian på Elfis Sjøcamping.

Kommer tilbake
Cecilie Rødsand Pedersen på Flostad rorbuer forteller til Herøyfjerdingen at de har en sesong som strekker seg fra april til september.

- Hos oss er det ofte folk som kommer tilbake år etter år og vi har blant annet mange fra Tyskland som kommer hit i forbindelse med firmaturer, i tillegg til familiefolk og andre fisketurister. Vi har omtrent vært fullbooket hele tiden, sier Cecilie.

På Herøy rorbucamping er det også faste folk som kommer tilbake år etter år. Ågot Vold forteller at de har åpent fra april til oktober og har hovedvekt av svensker som kommer til Herøy for å fiske.

Ønsker opplevelser
- Selv om vi ikke har annonsert så har vi hatt utrolig mye folk innom. Det er hovedvekt på sykkelturister og kajakkpadlere hos oss også og det virker som det er mange som er ute etter skikkelige opplevelser i ferien. Vi kunne nok i perioder tatt i mot mange flere, men i det fine sommerværet er det faktisk også mange eldre som har teltet hos oss, sier Anne Lise Gjengaar på Høgtun Sjøcamping.

Brasethgården satser mest på fast utleie og driver Torid Braseth sier at hun ikke har stresset noe med utleie i sommer.

- Jeg er godt fornøyd og satser mest på utleie til arbeidsfolk. Noen turister har det også vært, men jeg har inntrykk av at de fleste helst vil bo i nærheten av restauranter, sier Braseth.