Saksbehandler Stein Mathisen vurderer det slik at "søknader om etablering av private barnehager som er mottatt før 01.01.11, skal behandles etter gamle regler, og dette gir lik rett til etablering for private og kommunale virksomheter. Det er med andre ord fri etableringsrett", skriver Mathisen.

Og han legger til: De økonomiske/budsjettmessige konsekvenser at det oppstartes en ny privat barnehage vil være at kommunen i 2011 får en ny utgift på ca. kr. 900.000 (avhenger litt av oppstarts-tidspunkt).

Denne utgift er ikke innarbeidet i kommunens årsbudsjett for 2011 og vil nødvendiggjøre en snarlig budsjettregulering for at kommunen skal ha et lovlig årsbudsjett i henhold til kommunelovens bestemmelser. Rådmannen ber om poitiske prioriteringssignal i dette arbeidet som må oppstartes umiddelbart.

I den sammenheng bør også formannskapet gi signal om kommunens strategi skal være å ”konkurere” med nyetableringen om aktuelle barn. Dette vil trolig nødvendiggjøre at barnehagesektoren tilføres ressurser og at disse i så fall må hentes fra andre kommunale tjenesteområder.

En annen strategi er at kommunen som en følge av budsjettkonsekvensene og ”overetablering” av barnehageplasser velger å redusere tilbudet på offentlige barnehage-plasser, d.v.s. at mesteparten av nødvendige utgiftsreduksjoner skjer innen barnehage-sektoren.

Dersom det skal være politisk styring i forkant av budsjettreguleringssaken må det gis signal på ovenfornevnte problemstillinger.

Innstilling Saksbehandler legger fram denne innstillingen til politikernes møte 25. januar:

Formannskapet vedtar å godkjenne Drømmehagen barnehage for 18 plasser som heldags-barnehage for barn i alderen 0-6 år og med et leke- og oppholdsareal på 91,4 kvm.

Godkjenningen skjer med bakgrunn i det lovverk som gjaldt før 01.01.11, Kunnskaps-departementets hefte ”Veileder – Godkjenning av barnehager” og gjennomgang av etterspurt og innsendt dokumentasjon.

Før oppstart av barnehagedrift må tilfredsstillende politiattest for alle som skal arbeid i barnehagen eller har nær tilknytting denne, framlegges, jfr. barnehageloven §19 og vedlagte ”Forskrift om politiattest i henhold til barnehageloven.”

Barnehagen kan således ikke starte opp sin drift før skjema ”Godkjenning av ordinær barnehage” er oppfylt/utfylt og mottatt fra kommunen.