Pressens offentlighetsutvalg publiserte nylig Åpenhetsbarometeret 2021, hvor vi forsøkte å måle hvilke kommuner i Norge som er best på åpenhet og innsyn. I den første publiserte rapporten fikk Herøy kommune 12 poeng, en relativt beskjeden poengsum. Det var dessverre helt feil.

I forbindelse med undersøkelsen ba vi alle landets kommuner besvare et skjema om ulike rutiner og løsninger. I tillegg sendte vi dem to innsynskrav, for å sjekke hvor raskt de ble besvart, og vi gjorde en sjekk av kommunenes postlister.

For Herøys del ble de to sistnevnte momentene dessverre aldri registrert, selv om de både besvarte innsynskravene raskt og de har en god og moderne postliste. Herøy gikk dermed glipp av hele ni poeng.

Respektabel sum
Forklaringen på det hele er like banal som den er beklagelig, og skyldes trolig en glipp fra vår side knyttet til at det finnes to kommuner i Norge som heter Herøy. Vi innfører rutiner for å sikre at dette ikke skal skje igjen, og må bare beklage at det ble slik denne gangen.

Vi har nå oppdatert vår oversikt, og Herøy har nå 21 poeng, en meget respektabel sum.

Samtidig som vi beklager, vil vi gi ros til Herøy kommune for at de har veldig mye på plass for å sikre god åpenhet. Det er bra for pressen som dekker kommunen, dens innbyggere og kommunen selv. Det var ikke bra at dette ikke ble gjenspeilet i vår første oversikt.

Sindre Granly Meldalen, jurist i Norsk Presseforbund og sekretær for Pressens offentlighetsutvalg.

Det kan legges til at med en poengsum på 21 poeng skulle Herøy kommunen vært på en delt 4. plass i Nordland sammen med Meløy og Hadsel, i stedet for en 20. plass med 12 poeng. 

Trykk her for å se Åpenhetsbarometeret for innsyn i norske kommuner i 2021