Driver eget arkitektfirma fra Herøy

Arkitekt Zorica_hovedbilde

Zorica Tomanovic driver eget arkitektfirma fra Herøy. Nå håper hun at enda flere kontakter henne for å diskutere sine byggeprosjekter. 

Zorica kommer fra Montenegro og har bodd i Norge siden august 2014. Hun har 7 års universitetsutdannelse i arkitektur fra hjemlandet og har fått utdanningen godkjent som to mastergrader i Norge.

- I løpet av min 16 år lange arbeidskarriere i Montenegro jobbet jeg både i offentlige institusjoner, privat sektor og samarbeidet med flere frivillige sentraler. 

- Jeg har spesialkompetanse innen bærekraftig planlegging og arkitekturarv. Før jeg kom til Norge, jobbet jeg som ledende arkitekt i Kulturdepartementet i Montenegro. Der gjennomførte jeg flere prosjekter, og hadde administrative oppgaver om utarbeiding og oppfølging av regionale og lokale planer som har betydning for utviklingen i forhold til kulturminnevern, sier Tomanovic.

Zorica har også åtte års erfaring som seniorrådgiver innenfor forskjellige temaer ved fakultet for arkitektur i Montenegro (bærekraftig planlegging, byggkonstruksjoner og bygningsvern). Som arkitekt er hun stolt av at hun har deltatt i planleggingen av hovedflyplassen i Montenegro og vært arkitektveileder i flere prosjekter av hus, hotell og boligkomplekser.

Ulike prosjekt
Zorica bor på Herøy sammen med sin samboer Stig Neraas og fra september 2014 ble hun selvstendig næringsdrivende med eget firma som heter Helgelandskysten Arkitektur.

- Etter å ha jobbet i team sammen med andre var det en stor overgang å komme til Herøy og skulle klare seg helt alene, men jeg har fått god støtte fra kjæresten og kommunen.

- Så langt har jeg jobbet med forskjellige prosjekter og kan blant annet nevne to morsomme og store prosjekter for stedsutvikling på Herøy og Dønna, gjennom satsingen «Ut i Øyan».

- Målsettingen med stedsutviklingsprosjektet er å lage mer attraktive steder som både reisende og lokalbefolkning besøker ofte. De kan stoppe for å oppleve friluftsaktiviteter, fange naturens uforglemmelige øyeblikk på kamera eller bare ta en pause for å nyte utsikten, sier Zorica.

Zorica forteller at hun også har hatt ulike prosjekter med tegning av hus, hytte, vinterhage, og andre små prosjekter for husbygging.

- Akkurat nå jobber jeg med to prosjekter. Det ene er sykkelsti til Breivika strand, der jeg samarbeider med Multiconsult Sandnessjøen, og det andre er utbygging for Herøy ASVO AS.

Ønsker besøk
Zorica sier at hun tilbyr hjelp med alle typer av prosjekter og vil gjerne at folk kommer oftere innom for å få råd eller konsultasjon.

- Enten man planlegger å bygge nytt eller skal bygge om så er det viktig at man ser og vurderer de forskjellige mulighetene man har.  En bolig eller en hytte er noe man kanskje bygger bare en eller to ganger i livet. Da bør planleggingen være veldig bra for en skal jo trives med resultatet i mange år. Et arkitektonisk godt planlagt prosjekt gjør ofte også at annenhåndsverdien blir høy. Jeg deltar gjerne i hele prosessen fra ideer, planlegging, byggesøknadene til kommunen og fram til ferdig bygg, sier Zorica.

Støtte fra kommunen
- Mitt første prosjekt på Herøy var et mellombygg mellom nytt og gammel kommunehus. Bygget er ferdig, men det planagte grøntområdet med sitteplasser er foreløpig ikke på plass.

- Det er ikke så lett å utvikle ny virksomhet på et helt nytt sted og samtidig lære et nytt språk. I denne situasjonen er jeg veldig takknemlig for at Herøy kommune har gitt støtte for å utvikle min bedrift. Jeg er også glad for at vi har hatt et godt samarbeid med flere prosjekt og håper at det blir enda mer og enda bedre i framtida, sier Tomanovic. 

Zorica forteller at hun liker å jobbe med lokal og regional steds- og samfunnsutvikling. Hun driver også med design av plakater, brosjyrer og andre ting og liker også å jobbe med alt som er kreativ og knyttet til kultur og kunst.

Rammeverk for sykkelstier
Da jeg bodde i Montenegro hadde jeg mulighet til å jobbe med mange interessante prosjekter på grunn av at Montenegro er et utviklingsland. Derfor måtte vi gjøre mye der for å oppnå målene som ville lede oss til EU.

- Jeg lanserte ideen om å utvikle sykling som en økologisk modell for bytransport i vår hovedstad Podgorica. Prosjektet heter «Podgorica-en by som skal få ny urban mobilitet». I dette prosjektet jobbet jeg med å utvikle et rammeverk for å bygge sykkelinfrastruktur i hovedstaden i Montenegro. Endelig, etter flere år har vi fått på plass flere nye sykkelstier der.

- Jeg er også stolt av et prosjekt som heter «My city-my home» (Min by-mitt hjem) som jeg utviklet i Montenegro. Da samarbeidet jeg med «EXPEDITIO» fra Montenegro for å utarbeide 35 korte TV-programmer som skulle øke bevisstheten blant innbyggerne i Montenegro om prinsippene for bærekraftig byutvikling, sier Tomanovic.

Kreativt senter
- Her på Herøy finnes det mange mennesker som er kreative og jeg har derfor en drøm om å få etablert et «kreativ senter». Det kan være en plass som samler folk for å jobbe med kreative ting og en plass hvor folk kan møtes for å utveksle kreative ideer. Det kan føre til mange forskjellige prosjekter som kan bidra til et bedre kulturelt og sosialt liv i kommunen, avslutter Zorica Tomanovic.

Zorica har kontor i 2. etasje i den gamle delen av rådhuset i Herøy og kan treffes på telefon 45843043.

Arkitekt Zorica_hovedbilde
Zorica Tomanovic driver eget arkitektfirma fra Herøy.
Arkitekt Zorica_Flyplass Montenegro
Zorica deltok i planleggingen av hovedflyplassen i Montenegro.
Arkitekt Zorica_Ut i Øyan 01
Her er et eksempel på stedsutvikling gjennom prosjektet «Ut i Øyan».
Arkitekt Zorica_Tomannsbolig 01
Arkitekt Zorica_Tomannsbolig 02
Disse boligene som er under bygging for boligselskapet HerBo er det Zorica som har tegnet på vegne av firmaet Contractor bygg AS.
Arkitekt Zorica_Vinterhage 01
Her er et eksempel på en vinterhage.

Annonser