FIRST LEGO League er en teknologiturnering for barn. I forkant av turneringen får barna 8 uker på å løse oppgaven som er to-delt; en teoridel og en praktisk del.

Og 8. klassingene ved Herøy sentralskole har forberedet seg godt. Dersom de vinner turneringen på Mo går de til stor finale i Sør-Sverige 2. desember. De har for øvrig tatt det velklingende navnet "Team Petter Dass fødeplass".

Konkurransen viktigst - Vi kombinerer dette med klassetur, kino og pizza på Mo og reiser på fredag, forteller en spent kontaktlærer for 8. klasse Erlend Sjåvik til Herøyfjerdingen.

Selv om det blir delt ut pris for både beste heiarop showpris og pris for beste robot er det selve konkurransen ute på spillebrettet som gjelder.

- Og det det handler om er å programmere en legorobot til å utføre en rekke ulike oppgaver innen 2 minutter og 30 sekunder, forteller Erlend Sjåvik videre.

Klassen hans skal først konkurrere mot en annen klasse. Vinneren går videre, etter cup-prinsippet. Og han fortsetter:

Alle elevene involvert - Klassene får ulike mengde poeng etter vanskelighetsgraden på oppgavene. Dersom man må hente roboten tilbake med handa får man trekk i poeng. To elever fra hver klasse er i aktivitet av gangen, men man kan bytte spillere hele tiden underveis, forteller Sjåvik.

Og det er en spennende lørdag de 22 elevene i 8. klassen har foran seg. Under turneringen vil det være storskjerm, musikk over anlegg og speaker som holder alle orientert om utviklingen i kampene.

Skal holde foredrag Men det handler ikke bare om praktiske øvelser. Elevene skal som nevnt også gjennom en teoretisk del hvor de skal holde et foredrag om NANO-teknologi.

Og herøy-elevene har et forslag som kan revolusjonere oppdretts-næringa.

NANO-teknologi handler om det som er bitte smått. For eksempel er det ved hjelp av slik teknologi utviklet vindusruter laget av så små partikler at skitt ikke fester seg på dem.

- Klassens forslag er tauverk eller garn laget av så små partiker at det ikke gror noe på tauverket i sjøen. Det vil være en viktig nyvinning for oppdrettsnæringa, forteller Erlend Sjåvik.

Naturvitenskap Man vektlegger engasjement og høy stemning - det settes pris på alle tiltak som gjør dagen til en positiv opplevelse for alle.

Stiftelsen FIRST Scandinavia har som formål å stimulere barns interesse for naturvitenskaplige og tekniske/ matematiske fag. Stiftelsen har også som mål å gi barna en god opplevelse med prosjektarbeid og teknologi i ung alder.

Konkurransen er åpen for barn i alderen 10 til 16 år. Det er i år sjette gangen at turneringen avvikles.

Men det er første gangen et lag fra Herøy deltar. Og klassen har fått støtte fra Næringshagen i Sandnessjøen på 5000 kroner.