I hovedsak ble rådmannens innstilling til budsjett og økonomiplan fulgt, men Arbeiderpartiet fikk løftet på plass en del upopulære kutt i rådmannens innstilling.

Arbeiderpartiets endringsforslag til driftsbudsjettet innebærer at det i økonomiplanperioden er funnet rom for lærling på sykehjemmet, 170 000 kroner til sommerarbeid for ungdom, 80 000 kroner til fortsatt mat i skolefritidsordningen og 72 500 kroner i velferdspenger til ansatte. I tillegg er det også årlig satt av 70 000 kroner til vedlikehold på Herøy skole som i første omgang er tenkt til å ferdigstille scene.

Arbeiderpartiet signaliserer også at de vil komme til bake til spørsmålet om asfaltering/reasfaltering når regnskapet for 2014 skal gjøres opp.

For å få inndekning er utgifter til PP-tjenesten redusert med 200 000 kroner, utbytte fra Helgelandskraft økt med 253 000 kroner og eiendomsskatt for verker og bruk økt med 122 000 kroner i året.

Arbeiderpartiets endringsforslag ble vedtatt med støtte av SP med 14 mot 5 stemmer.

Mindre eiendomsskatt og ordfører på deltid
Opposisjonens budsjettforslag, denne gangen representert med Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, ble lagt fram av Yngve Magnussen (H) og inneholdt blant annet følgende tiltak:
- styrking av bedrifter og private ved reduksjon av eiendomsskatt (2015- 2018) med 0,5 ‰, noe som utgjør 326 985 kroner.
- beholde matordningen på SFO og skolefruktordningen
- sette av 150 000 kroner i 2015 til å rekruttere sykepleiere og markedsføre seg på utdanningsinstitusjoner for å skaffe den nødvendige kompetansen
- lærling på omsorgssenteret
- 50 000 kr til opplysningsarbeid angående kommunereformen

For å finne inndekning foreslo de følgende tiltak:
- ordfører reduseres til 70 % stilling
- ENØK tiltak
-10 % prisnedgang på energiprisen
- 0,25 % nedjustering av lånerenten

Krevende
Vegar Dalen (FRP) pekte på at kommunen har vært under kontinuerlig omstilling de siste årene.

- Jeg ser mørkt på å ta ned mer på driften for vi har ikke flere etater å omstille. I 2009 var utfordringen 12 millioner kroner og nå skal det kuttes 8 millioner eller mer. Jeg er ellers bekymret for lånegjelden og tror vi når en milepæl med 200 millioner i lånegjeld. Jeg registrerer ellers at Arbeiderpartiet har en mye mindre ønskeliste enn tidligere og det er jo bra, sa Dalen.

Ordfører Arnt Frode Jensen (AP) sa at så lenge han hadde vært med i politikken hadde det alltid vært fokus på at det skulle vært mer penger.

- Når det gjelder lånegjeld så er det viktig å skille mellom hvem som betjener den. Lånene er ikke et problem så lenge de er selvfinansierende og det er andre som betaler dem. Budsjettforslaget er basert på nåværende regjering og det er uten tvil ikke det samme hvem som styrer. Med Arbeiderpartiets forslag ville det blitt en million kroner mer til Herøy, sa Jensen.

Jensen kommenterte også at kutt i kommunens lånerente ikke var mulig i og med at den er bundet i mange år.

God jobb
Jim Dahl (SP) skrøt av administrasjonen og sa at det hadde blitt gjort en særdeles god jobb med budsjettering og drift de siste årene. Han etterlyste ellers en oversikt over lånegjelden der det framgår hva som er selvfinansierende og hva som kommunen må betale for. Dette var det også flere representanter som etterlyste.

Elbjørg Larsen (AP) var bekymret over at det ikke var funnet midler til å arbeide videre med kommunedelplan for næring og økt bosetting.

- Jeg ønsker også å skryte av den jobben som blir gjort av administrasjonen, men jeg ønsker at vi får sett på en løsning for å finne aktiviteter som stimulerer folk til å komme hit, sa Larsen

Her er noen av kuttene som ble vedtatt:

- Skolefritidsordningen stenges i juli måned, noe som gir en besparelse på 50 000 kroner per år
- 100 000 kroner i kutt til vennskapsavtale med Murter Kornati
- Kutt med 100 000 kroner til oppmålingsavtale
- Ikke støtte til Peacepainting med kr. 150 000 kroner i 2015
- Opphør av skolefruktordning, noe som utgjør 70 000 per år
- Kutt i kompetansemidler til ansatte med 120 000 kroner per år
- Kutt i voksenopplæringen på Herøy skole med 50 prosent stilling

Budsjettet må ellers styrkes med rundt 4,5 millioner på grunn av tunge omsorgsoppgaver i 2014-2015. Alt i alt gir dette en tilstramming på 8 millioner kroner i 2015. For å få budsjett og økonomiplan i balanse brukes i følge rådmannen alle reserver.

Investeringer
Når det gjelder investeringer er det i hovedsak allerede vedtatte investeringer som videreføres i økonomiplanen. Blant annet er det i 2015 satt av 9 millioner kroner til bygging av industrikai og 11,4 millioner kroner til vannverksutbygging.  Andre investeringer er utskifting av elektrisk anlegg og oppvarmingssystem. Videre skal tårnet og loft over kirkeskip brannsikres med sprinkling. Det er også satt av 1,2 millioner kroner til forprosjekt for omsorgsboliger/helsehus.

Krevende og skjørt budsjett
Rådmannen advarer i sin saksutredning om et meget skjørt og krevende budsjett som krever beinhard budsjettdisiplin. For å få økonomiplanen i balanse legges det opp til stor økning i gebyrene på teknisk sektor fra 2016 – 2018. Det skal kuttes i stillinger med 70 prosent på servicekontoret og økning med 10 prosent i utleieprisen for kommunale boliger fra 2016.

Frivilligsentralen videreføres i kommunal regi for å ivareta aktivitetstilbud for eldre, drift av treningssenter, ungdomsklubb og en rekke aktiviteter som er igangsatt i prosjektet økt bosetting.

Rådmannen peker på at det vil bli store utfordringer med å finne plass til investeringer på 30-40 millioner kroner til nye omsorgsplasser, og da spesielt driften. Dette må tas inn ved neste års budsjettbehandling og da kan det i følge rådmannens saksframlegg ligge an til å fjerne alle ikke lovpålagte oppgaver, sterk økning i gebyrer og husleie og ny taksering av eiendomsskatten i 2018-2019.