Ukraina har vært mye i media i det siste på grunn av den spente situasjonen med nabolandet Russland.

Er du interessert i å bli kjent litt bedre med Ukraina, landets geografi, historie, kultur, industri, landbruk så kan du ta turen til frivillighetssentralen Møtestedet lørdag kveld.

Her kan dere bli kjent med ukrainske Oksana Valer Gibadullina, ukrainsk sykepleier som har bodd i Norge i mange år.

- Når vi vet mer, kan det hende vi forstår bedre det som skjer i Ukraina, sier Jelena Budesa til Herøyfjerdingen.

Fakta
Ukraina (ukrainsk: Україна [ukraˈjina]) er et land i Øst-Europa. Det grenser til Russland i øst; Hviterussland i nord; Polen, Slovakia og Ungarn i vest; Romania, Moldova (samt utbryterregionen Transnistria) i sørvest, og til Svartehavet og Azovhavet i sør. Kiev er både landets hovedstad og største by.

Nasjonens moderne historie begynner med østslaverne. Siden 800-tallet og frem til 1100-tallet utgjorde store deler av dagens Ukraina Kievriket, og dermed senter for den middelalderske, varjagdominerte østslaviske sivilisasjonen. Fra det 14. århundre ble Ukraina delt mellom flere ulike regionale makter. En stor del av landet var de facto under kosakkstyre, en periode som ble kalt Hetmanshyna og varte fra 1648 til 1781. Hetmanshyna-styret var innen Romanov-imperiet, men med autonome rettigheter for kosakkstyret. Ved slutten av Hetmanshyna ble autonomien avskaffet. Størstedelen av landet ble fullt integrert i det russiske imperiet på 1800-tallet.

Etter en kaotisk periode med mye indre stridighet og kamp om selvstendighet etter første verdenskrig, ble Ukraina i 1922 en av republikkene som grunnla Sovjetunionen. Som sovjetrepublikk ble landets areal kraftig utvidet i vest, og i 1945 var også Ukrainske SSR med på å stifte De forente nasjoner. Da Sovjetunionen ble oppløst i 1991, erklærte Ukraina seg som en selvstendig republikk. Landet begynte så på en overgang til markedsøkonomi, hvilket resulterte i åtte år med resesjon. Siden dette har økonomien opplevd en stabil oppgang, med en vekst i landets bruttonasjonalprodukt på gjennomsnittlig syv prosent årlig.

Kilde: Wikipedia