Ekteparet Lasse og Ingeborg Aar som for en tid tilbake kjøpte det tidligere bedehuset i Brasøy har åpnet et bibliotek til glede for fastboende og feriefolk. Sist høst etablerte de Brasøy Bok med sannsynligvis tidenes første bokbad i Brasøy med fulle hus og stor suksess. Det er nå etablert en komite i regi av ungdomslaget Bølgen bestående av ekteparet Aar samt Margit Steinholt og Margit Langseth som har utarbeidet et årsprogram for Brasøy Bok.

Forfatterne som alle er nøye valgt har latt seg inspirere av og skriver om livet i periferien. Litteraturen beskriver mennesket i naturen og viser både menneskeliv og menneskeskjebner som er formet av naturens elementer. Dette er noe vi her på Helgeland kjenner oss igjen i. På en måte er dette å bringe litteraturen hjem. 

Forventer stort oppmøte
- Den første forfatter til Brasøy Bok for 2018 er Bergveinn Birgisson. Det forventes stort oppmøte så dette arrangementet er lagt til ungdomhuset i Brasøy hvor det også blir åpen kafé for anledningen. Komiteen har tatt høyde for fergetidene slik at det er mulig å komme tilreisende for anledningen. Det blir også mulig å høre et foredrag med forfatteren på biblioteket i Kulturbadet i Sandnessjøen. Mens det på Brasøy blir et bokbad om forfatterens litterære produksjon, vil arrangementet i Kulturbadet bli et foredrag om Den svarte vikingen, opplyser Margit Langseth til Herøyfjerdingen.

Bergsveinn Birgisson er islandsk forfatter som er doktor i norrøn filologi og bosatt i Bergen. Han har gitt ut flere diktsamlinger og romaner. Bergsveinn Birgissons debutroman er «Soga om veret». Boken beskriver livshistorien til fiskeren Halldor og hans forhold til det religiøse, til filosofien og kjærligheten. Boken er en underfundig bok om Gud, store filosofiske tanker, været og kvinnfolk. Boken er ble nominert til Den islandske litteraturprisen i 2003.

Birgissons internasjonale gjennombrudd kom i 2010 med romanen «Svar på brev frå Helga». For denne romanen ble han tildelt den islandske bohandlerprisen for i 2010 og nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2012. Romanen handler om en islandsk sauebonde som ser tilbake på sitt liv og tenker over valg han har tatt. Mot slutten av livet skriver han brev til sitt livs store kjærlighet, Helga, og skildrer en livslang kjærlighetshistorie som aldri ble helt realisert. Romanen er omtalt som en tragisk kjærlighetsroman og er formet som et brev som sitrer av følelser, kjærlighet og erotikk. «Svar på brev frå Helga» har fått strålende kritikker i Norge og blitt omtalt som en perle i litteraturen. Dagbladet skrev i sin anmeldelse at boken er mer erotisk en Fifthy Shades of Grey. Boken tar også for seg konflikten mellom det tradisjonelle og tradisjonsrike bonde- og fiskersamfunnet på Island og den moderne tiden i Reykjavik. Romanen er dramatisert for teater i Norge.

Blir TV-serie
Boken «Den svarte vikingen» kom i 2013 og Aftenposten omtalte den som et mesterstykke. Begrepet slektsforskning får en ny dimensjon i denne boken der forfatteren tar på seg oppgaven med å fortelle historien om sin egen familie 30 ledd tilbake i tiden. Sagaen som begynner i 846 handler først og fremst om den svarte vikingen Geirmund Heljarskinn som er Birgissons forfar 30 ledd bakover i historien. Birgisson har lagt ned et stort forskningsarbeid i sin egen slektshistorie som bringer leseren både kunnskap og spenning og tar leseren med på reiser og kulturmøter som ligger mer enn tusen år tilbake i tid. I «Den svarte vikingen» møter vi en viking som på grunn av mørk hud og mongolesiske trekk blir tatt for å være trell, men som viser seg å ære en kongesønn. I høst ble det kjent at den Oscar-nominerte regissøren Morten Tyldum skal lage en stor TV-serie basert på sagaen «Den svarte vikingen». Tyldum mener boken inneholder alt som skal til for å skape en god serie med konflikter, spenning og gjenkjennbar tematikk som kan gi oss et nytt perspektiv på den eldre historien. Boken ble nominert til Brageprisen for 2013.

Plakat Bergsveinn Birgisson.jpg