Sak 43/07: FLYTTING AV SKYSS-/AMBULANSEBÅT - ORIENTERING: Rådmannens innstilling: Herøy formannskap tar fremlagte vurdering til orientering

Bakgrunn: Styret for Helgelandssykehuset vedtok den 06.06.05 i styresak 27/2005 Ambulanseplan. Det skal etableres en ambulansestasjon på Bjørn for bil og båt ambulansen. Der skal det være en hurtiggående ambulansebåt stasjonert, som skal dekke Herøy, Dønna og Nesna. Inntil ny båt er på plass ønsker de at Herøygutten flyttes til Bjørn.

Formannskapet fattet vedtak i sak 101/06 den 30.08.2006 at Herøygutten kunne flyttes til Bjørn under visse forutsetninger, og et av punktene var evaluering etter 3 måneder. Det har ikke vært mulig å legge frem en evaluering etter 3 måneders drift.

Se egen sak her på nettstedet

Sak 44/07: BEATE JENSEN M.FL. - DELING AV EIENDOM GNR. 8 BNR. 7 Rådmannens innstilling: Det gis dispensasjon fra plan- og bygningslovens § 20-6 – virkning av kommunedelsplanens arealdel – og omgjør areal fra formål LNF til LNF sone 1. Arealet som endres er vist på kart datert 22.03.2007.

Vedtaket er fattet i medhold av plan- og bygningslovens § 7, av særlige grunner.

Saksutredning: Saksbehandler: Ditleif Hansen.

Lovgrunnlag: Plan- og bygningsloven samt gjeldende kommunedelsplan.

Bakgrunn: Eierne av eiendommen 8/7 ønsker å selge tilleggsareal til boligformål og har ved søknad om deling søkt om areal til eiendommene 8/12, 16 og 32. Arealet som søkes fradelt ligger i kommunedelsplanens arealdel med formål ren LNF. Skal arealet fradeles må det dispenseres fra gjeldende plan.

Vurdering: Eiendommen 8/7 ligger på Øksningan og er delt i to av fylkesveg 166. I kommunedelsplanen er areal på vestsiden av vegen utlagt til boligformål og LNF område. På østsiden av vegen er eiendommen lagt ut til to fritidsparseller med sjøtomter og resten er LNF.

Arealet mellom eiendommene 8/32 og 8/12 ønskes benyttet til utvidelse av garasjetomt og oppstillingsplass for fritidsbåt ets. Det andre arealet er gjenværende del av 8/7 på vestre side av fylkesvegen og ønskes frigitt som tilleggsareal for eiendommen 8/16. Arealet skal ikke bebygges.

Arealene som søkes omregulert er to mindre teiger som ligger inneklemt mellom to regulerte boligrekker. Disse er vurdert som lite egnet som formål landbruk, friluft og natur og ut fra en totalvurdering vil rådmannen derfor kunne tilrå dispensasjon.

Som særlige grunner legges til grunn at arealene skal tillegges eiendommen som i dag brukes som helårs boliger.

Sak 45/07: SØKNAD OM BIOMASSEENDRING/REFORTØYNING AV LOKALITET ”BRATTHOLMEN” Tiltakshaver: Fjord Seafood v/Svein Johansen, Toftesundet, 8900 Brønnøysund.

Rådmannens innstilling:

Det anbefales ovenfor Fiskeridirektoratet Region Nordland at søknaden om refortøyning og biomasseendring blir innvilget for lokaliteten ”Brattholmen”.

Saksutredning: Lovgrunnlag: Kommuneplanen, kommuneplanens arealdel. Bakgrunn: Søknad om biomasseendring og refortøyning av lokalitet ”Brattholmen” i Herøy og Alstahaug kommuner ble mottatt av plan og utviklingsavdelingen den 20.3.2007.

Opplysninger/Vurdering: Det omsøkte fornying av lokalitet ligger delvis utenfor akvasone A 22 i kommuneplanen, kommuneplanens arealdel. Anlegget er plassert slik at det krysser kommunegrensen mellom Herøy og Alstahaug.

Tilstøttende øyer er i kommunes arealplan klassifisert som LNF områder og tilstøtende sjøområder som Akva sone 22 hvor det tidligere er behandlet søknader om oppdrettslokaliteter.

På bakgrunn av endring av biomassen og refortøyning av lokaliteten er det vurdert om det er nødvendig med konsekvensutredninger. Dette fremkommer i brev fra Fylkesmannen av 2.3.2007 med ref: 2005/6987 arkiv kode 542.1| til Fiskeridirektoratet Region Nordland.

I dette brev er konklusjonen at endringene ikke kommer inn under punkt g § 4 i Forskrift om konsekvensutredning.

Arealmessig så ligger anlegget egentlig utenfor Akva sone 22. I forslag til endring av kommuneplanen, kommuneplanens arealdel sammenfaller akva sonens avgrensning med kommunegrensen mellom Herøy og Alstahaug. Plan og utviklingsavdelingen kan ikke se at deler av anlegget blir til hinder for utøvelse av frilufts interesser ei heller at den kommer i konflikt med leder i sjø.

Foreløpig konklusjon: Generelt sett skal kommunen i alle saker av denne type gi uttalelse til Fiskeridirektoratet Region Nordland.

Plan og utviklingsavdelingen anbefaler derfor ovenfor formannskapet at man stiller seg positivt til refortøyning av lokaliteten samt økning av biomassen. Det forutsettes dog at Kystverket/Alstahaug kommune ikke har prinsipielle innvendinger mot endringen.

Sak 46/07: SØKNAD OM KONSESJON - GNR. 26, BRNR.15 I HERØY. ROLF H. IVERSEN, SANDNESSJØEN

Rådmannens innstilling: Det innvilges konsesjon på gnr. 26, brnr. 15, til fritidsformål, til Rolf Iversen, Sandnessjøen, jfr. konsesjonslovens § 7, punkt 1.

Saksutredning: Med søknad av 28.3.07, søker Rolf H. Iversen, Prost Foghts gate 9, 8800 Sandnessjøen, om konsesjon på ovennevnte eiendom til fritidsformål.

Eiendommen ligger på Brasøy i et område som i kommuneplanens arealdel er avsatt som et LNF 1 og 3 område hvor spredt bolig- og fritidsbebyggelse er tillatt.

Huset har vært avertert med annonse tekst: ”Bolighus på Brasøy vurderes solgt”.

Kjøpesummen er oppgitt til 120.000 kr. Huset som er bygd i 1940 er på ca. 60 m2, i to etasjer og ikke isolert. Konsesjonsgebyret er betalt.

Sak 47/07: SØKNAD OM KONSESJON - GNR. 16, BRNR. 16. ROY JENSEN, HERØY

Rådmannens innstilling: Det innvilges konsesjon for gnr. 16, brnr. 16 til fritidsformål til Roy Jensen, Herøy, jfr. konsesjonslovens § 7 punkt 1.

Saksutredning: Med søknad datert 11. 4.07 søker Roy Jensen, Nord-Herøy, 8850 Herøy om konsesjon på gnr. 16, brnr. 16 til fritidsformål.

Eiendommen ligger på Sør-Gåsvær, i et område som i kommunedelplanen arealdel for 1999 – 2003 er avsatt til LNF 3 hvor sprett fritidsbebyggelse er tillatt. Kommuneplanen er ikke rullert siden da og i det nye utkastet som er ute på høring har området samme status.

Huset har ikke vært avertert av selger. Kjøper har vert i kontakt med ordføreren (12/4) og fortalt om dette og kjøpet. Det har vert saker før som ikke har vert avertert i Gåsvær.

Kjøpesummen er oppgitt til 250.000 kr. Huset er oppgitt til 40 m2, i 1 etasje. Nåværende eier har hatt huset til fritidsbolig siden 94. Med i handelen følger en bebygd sjøtomt som kjøperen overtar konsesjonsfritt.

Konsesjonsgebyret er betalt.

Sak 48/07: SØKNAD OM KONSESJON, GNR. 27, BNR. 126. GUNN LARSEN ZAHL, SANDNESSJØEN

Rådmannens innstilling: Det innvilges konsesjon for gnr. 27, brnr. 126, til fritidsformål til Gunn Larsen Zahl og Hay Zahl, Sandnessjøen, jfr. konsesjonslovens § 7 punkt 1.

Saksutredning: Med søknad av 19.4.07, søker Gunn Larsen Zahl og Hay Zahl, Sørra, 8800 Sandnessjøen, om konsesjon på ovennevnte eiendom til fritidsformål.

Eiendommen ligger på Hestøy nordøst for Husvær i Husvær krets. Det feller tørt mellom øyene. I kommuneplanens arealdel er øya avsatt som NLF-3 område hvor spredt fritidsbebyggelse er tillatt.

Huset har ikke vært avertert.

Kjøpesummen er oppgitt til 40.000 kr. Det opplyses at det ikke er strøm, vann eller kloakk til bygget. Etter vedlagte bilder synes huset å være i en elendig forfatning. Det tyder også kjøpesummen på.

Konsesjonsgebyret er betalt.

Sak 49/07: ENGAN FERGELEIE - DISPONERING AV OMRÅDET

Rådmannens innstilling: Herøy kommune ser positivt på henvendelsen fra Termar Sea Farm AS om etablering av påvekstanlegg for torsk på Engan og tilkbyr bedriften å overta følgende arealer;

1. Langtidsparkeringsplassen, ca.1 mål, for etablering av påvekstanlegg for torsk. Pris kr.50.000,-.

2. Ca. 1 mål av området ved Engan fergeleie, jfr. skisse, for etablering av forlager. Pris kr.250.000,-.

3. Arealene må omreguleres til næringsformål.

Saksutredning:

Det vises til f-sak 7/07 der Herøy Formannskap vedtok (etter KL § 13) 06.02.07 å gi Termar Sea Farm ASA opsjon på kjøp av Engan fergeleie til etablering av påvekstanlegg for torsk. Opsjon utløper 6.april.

Etter den tid har kommunen ført drøftinger med selskapet om fullføring av overtakelse der prisfastsettelse har vært et sentralt tema. Selskapet ønsker i utgangspunktet å overta anlegget vederlagsfritt.

Området har et stort potensial for videreutvikling til et større næringsområde med utvidelse både sørover og nordover. Ved utvikling av næringsområder må vi tenke på tilrettelegging av ”cluster” der flere beslektede virksomheter kan tjene på å ligge i samme område.

Kaia er et svært godt utgangspunkt for sjørelatert virksomhet. Et slikt kai vil anslagsvis koste 4-6 mill kr. å bygge. Ved prissetting av områder må vi vurdere hva det vil koste å utbygge nye områder.

Prisen i vår region ligger på 250-500 kr. pr. m2 avhengig av grunnforhold. Det aktuelle området på Engan er ferdig asfaltert og det er framført strøm og vann samt at det er godkjent sanitæranlegg på stedet.

I våre vurderinger har vi lagt til grunn 250 kr. pr. m2. Området ved det tidligere fergekaiet er på ca. 2.2 mål. Langtidsparkeringsplassen utgjør et areal på ca. 1 mål. Vegen mellom disse områdene tilhører fortsatt Statens Vegvesen.

Ut fra dette har vi lagt fram et tilbud om overtakelse i to alternativer:

1. Overtagelse av området på ca.2.2 mål ved fergeleiet kr. 2.000.000

2. Overtagelse av området eks. kai og bruk av kaiet mot kaiavgift (normale satser i havneregionen) samt vurdering av salg av kai etter 10 år. Pris kr. 500.000

I ettertid her en kommet fram til at alternativ 2 er det beste alternativet, da kaiet kan være et stort potensial for flere virksomheter i området på sikt. Termar Sea Farm ASA ønsker å benytte kaiet til plassering av oppdrettmærer.

Mærene bør plasseres sør eller nord for kaia slik at kaia kan benyttes til annen trafikk som vil være forenlig med den aktivitet som skal drives av Termar.

Området må omreguleres eller det må gis dispensasjon for å kunne benytte det til planlagt formål.

Det er ikke kommet til enighet om pris.

Følgende tilbud er mottatt pr. e-post fra Termar Sea Farm AS 230307:

Vi ønsker Øvre Pareringsplass samt hele område nede ved kaiet innbefattet kai, dette da vi har tenk å bygge forlager ved kaiet og påveksannlegget blir plasert på den øvre parkeringsplassen, vi er også i forhandlinger med Jim Dahl angående kjøp av ytterlige 3 mål tomt Nord av dette område.

Forlager vil få en størrelse på 500 m2 og Påvekstannlegget vil bli på ca 1500 m2 , grunnen til at vi ønsker hele område er at vi må ha muligheten til utvidelse etter hvert som vi øker volumet av yngel. Vi har kontrakter på levering av 1 million yngel i år og har som mål og øke dette til 2 til 3 millioner neste år.

Prosjektering av settefiskannlegget er ferdig samt alle vannprøver, så ved en rask avgjørelse fra kommunens side så vil man omgående sende inn byggesøknad.

Termar byr Herøy Kommune Kr: 250.000.- for hele område som skissert ovenfor og da uten noen som helst begrensninger.

Nytt er at selskapet også ønsker å overta langtidsparkeringsplassen samt at de har kontaktet grunneier i området for å få tilleggsareale til dette.

Et forhold som en må være oppmerksom på er at hvis en selger til en pris som er under normal selvkostpris/markedspris så vil prisdifferansen betraktes som et tilskudd til virksomheten. Dette er ikke et kommunalt problem men en problemstiling bedriften må ta høyde for i forhold til EØS-reglene.

Kommunen hadde møte med Termar Sea Farm AS v/Svein Dahl den 10.april. I møtet fremkom ingen nye opplysninger. Det ble understreket at plasseringen av påvekstanlegget var endret til området ved langtidsparkeringsplassen da det var for lite areale ved fergeleiet og at sistnevnte areale ville bli brukt bl.a. til plassering av forlager.

Det anbefales at kommunen tilbyr bedriften å kjøpe langtidsparkeringsplassen, areale ca.1 mål, til en pris kr.50,- pr.m². Dette begrunnes med at arealet er fylt opp med stein, planert og astfaltert. Videre tilbys bedriften å kjøpe et areale, jfr. vedlagte skisse, ved fergeleie på ca.1 mål til en pris kr.250,- pr.m².

Sistnevnte begrunnes med at dette er et ferdig opparbeidet areale med tilgang til vann, avløp og strøm. Området ved Engan fergeleie må omreguleres til næringsformål.

Sak 50/07: MØTEPLAN FOR 2.H.Å. 2007

Rådmannens innstilling: Veiledende møteplan for 2.h.å. 2007:

Formannskap/Administrasjonsutvalg: Torsdag 16.08.07 Torsdag 06.09.07 Torsdag 27.09.07 Torsdag 01.11.07 Torsdag 29.11.07 (budsjett)

Kommunestyret: Torsdag 11.10.07 Torsdag 18.10.07 – konstituerende Tirsdag 18.12.07

Hovedutvalg for persontjenester: Onsdag 19.09.07

Hovedutvalg for kommunalteknikk og miljø / Plan- og teknisk hovedutvalg: Onsdag 12.09.07 Onsdag 31.10.07 Onsdag 05.12.07

Ordfører/leder av hovedutvalg gis fullmakt til å fastsette møtetidspunkt.

Sak 51: YTTERHOLMEN FYR OPSJON PÅ LEIE

Rådmannens innstilling: Herøy kommune avstår fra å inngå avtale med Kystverket om å leie Ytterholmen Fyr. Opsjon på leie til Helgeland Kystopplevelser SUS kan dermed ikke imøtekommes.

Saksutredning: Herøy kommune har mottatt følgende henvendelse fra Helgeland Kystopplevelser SUS;

Angående Ytterholmen Fyr

Viser til hyggelig telefonsamtale i forrige uke. Vi har som jeg fortalte gjort henvendelse til Kystverket angående opsjon på leie av Ytterholmen Fyr.

Vi arbeider med planer for et prosjekt der den flotte og til tider tøffe naturen på Helgelandskysten skal være grunnlaget for både fine og ekstreme opplevelser. Vi vet at det er marked for slike tilbud dersom de blir tilrettelagt på en profesjonell måte.

Dette konkrete prosjektet går i korthet ut på å etablere en base med bofasiliteter og servicetilbud i Gåsværet. Med Gåsværet som utgangspunkt vil det være mulig å tilby en rekke unike opplevelser av høy kvalitet, der besøk/overnatting på Yterholmen vil være en av mange.

Vi ser dette i sammenheng med Nordlandsporten Alpin og Turistsenter som vi arbeider med planer for i Grane. Dette prosjektet sammen med andre behov håper vi skal være med å bidra til flyplassløsning sør i Nordland med mulighet for charterfly for omlag 150 passasjerer.

Vi er i dialog med eiere i Gåsværet, og vi ønsker opsjon på leie av Ytterholmen mens vi arbeider videre med planene. En slik opsjonsavtale bør ha varighet på 2 år, men den skal erstattes av en fast leie/kjøpsavtale dersom alle forhold som prosjektet er avhengig av, kommer på plass.

Vi viser til at næringssjefen fortalte at Herøy kommune har fått tilbud fra Kystverket om leie/fratnleie av Ytterholmen, og vi håper at dere stiller dere positiv til vår henvendelse.

Med vennlig hilsen Helgeland Kystopplevelser SUS Kjell Inge Johnsen, dagl.leder Med bakgrunn i ovennevnte ble det fra initiativtakerne bedt om og avholdt et presentasjonsmøte på Herøy 28.mars 2007.

I møtet ble det presentert ideer om å utvikle et reiselivsanlegg i Gåsvær samt planer om å utnytte Ytterholmen som en del av dette.

Fyrstasjonene langs kysten er Kystverkets eiendom. Kommunen har med bakgrunn i tilsvarende henvendelser kontaktet Kystverket for informasjon omkring eiendommen samt hvordan de forholder seg til utleie. Det ble opplyst at Kystverket ikke har noen begrensninger i forhold til hvem de leier ut til, men de foretrekker å inngå avtale om utleie med kommunen fyrstasjonen ligger i med rett til framleie. Utkast til leieavtale ble mottatt.

Etter møtet på Herøy 28.mars ble det på nytt tatt kontakt med Kystverket. Det foreligger endelig utkast til avtale om leie. Denne er mottatt. Kystverket kan inngå leieavtale for en periode på 10 år. Leietid utover dette må godkjennes av Kystdirektoratet. Maks leietid er 40 år. For øvrig henvises det til leieavtalen. Kommunen kan sette strengere betingelser ved framleie.

Saken er diskutert internt og følgende påpekes:

- Herøy kommune er lite kjent med boligmassen på Ytterholmen og det behov for årlig vedlikehold som kreves der. Befaring av fyret er nødvendig. - En er kjent med at adkomsten til fyret til tider kan være meget vanskelig pga. værmessige forhold. Dette gjør at en stiller spørsmål omkring utnyttelsesgraden. - En er videre kjent med at tilsvarende ordninger andre plasser ikke har fungert godt. Resultatet har blitt at kommunen har blitt sittende igjen med ansvaret over lang tid. - Kommunen er heller ikke kjent med detaljene i leieavtalen. Helgeland Kystopplevelser SUS har uttalt at det vil være uproblematisk for dem å inngå avtale med Kystverket.

Med bakgrunn i ovennevnte anbefales det at kommunen avstår fra å inngå leieavtale med Kystverket om bruk av Ytterholmen Fyr.

Dette innebærer samtidig at kommunen ikke kan inngå opsjonsavtale med Helgeland Kystopplevelser SUS.