Selv om den har et fingertykt hull i midten har den neppe vært brukt som giftering.Til forskjell fra flertallet av gjenstandene i samlingen, - fiskeredskaper, verktøy og andre remedier som kan betraktes som ”mannfolkgreier”, er dette definitivt ikke en mannfolkgreie. Det kan også nevnes at begrepet ”snurrepiperier” sjelden er mer dekkende enn i dette tilfelle.

Vet du svaret, send det på e-post til heroy@helgelandmuseum.no eller på SMS til 977 333 70.

Forvirring rundt desemberoppgaven
Forrige oppgave, et verktøy med sveivehåndtak, skapte litt forvirring.

Inskripsjon "Reichsheer- KYM-1942" levner ingen tvil om at dette er en gjenstand fra tiden under tysk okkupasjon.  Men inskripsjonen er noe tvetydig. Reichsheer, som var en del av det tyske Reichswehr (Riksvernet) ble erstattet av Wehrmacht allerede i 1935. Helt identiske redskap finnes også med flere ulike inskripsjoner og årstall. Det kan forklares med at Tysk overkommando forsøkte å kamuflere produksjonssted for krigsindustrien med koder, for å unngå alliert bombing.

De fleste som svarte mente at dette er en boksåpner for hermetikk for feltkjøkken, og det er sannsynligvis vært brukt til det. Samtidig omtales redskapet flere steder som åpner for ammunisjonsbokser.

Oddbjørg Nilssen fra Mo i Rana ble trukket som vinner av en t-skjorte.

Desemberoppgaven_liggende.jpg